Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Epiktétosz kézikönyvecskéje

  Epiktétosz kézikönyvecskéje

  Az eredetiben fennmaradt sztoikus szövegek “nagy hármasából” kettőt már tárgyaltunk Marcus Aurelius Elmélkedései és Seneca Erkölcsi levelei formájában. Itt hát az ideje, hogy zárjuk a trilógiát Epiktétosz kézikönyvecskéjével, ami egy nagyon tömör és hatásos összefoglalója az irányzat főbb tanításainak. Tovább »

 • Josh Waitzkin - A tanulás művészete

  Josh Waitzkin - A tanulás művészete

  Tegyük fel, hogy az eddigiekben kellően sikerült rátok sóznom az önfejlesztés gondolatát. Hogy olvasni és tanulni – a közhiedelemmel ellentétben – dolog. De valami technikai útmutató azért gondolom továbbra sem ártana arról, hogy hogyan is lehet hatékonyan fejlődni és egy magasabb szinten teljesíteni. Ezt a hiányt pótoljuk most Josh Waitzkin – A tanulás művészete című könyvével. Tovább »

 • Robert B. Cialdini - Hatás

  Robert B. Cialdini - Hatás

  A tavalyi évösszefoglaló “jövő” szekciójában első számú hiányosságként állapítottam meg a blog megfelelő marketingjét. De szerencsére a marketing is egy tanulható terület, szóval idén gyakran elő fog kerülni. Mai célpontunk Robert B. Cialdini – Hatás című könyve, ami a kísérleti szociális pszichológia irányából közelíti a befolyásolás művészetét. Tovább »

 • Edith Eva Eger - A döntés

  Edith Eva Eger - A döntés

  Heti témánk félig visszaemlékezés, félig életvezetési tanácsadás, és egészen szerethető. Szerzője egy olyan pszichológus, aki az Auschwitz-i tapasztalatai alapján próbál másoknak is segíteni. Szóval (ilyen szemszögből nézve legalábbis) egy az egyben Frankl, de azért nyugalom, az új meglátásokban sem fogunk szűkölködni! Tovább »

 • Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Az éveleji önfejlesztés dömping következő állomásának egy régebbi kedvencemet kerestem elő. Ugyanis hiába kapunk az Atomi szokások által egy csomó technikai segédletet a fejlődéshez, ha egyszer nem is hiszünk a fejlődésben. Erre a belső ön-szabotázsra kínál megoldást Carol Dweck – Szemléletváltás című könyve. Tovább »

 • James Clear - Atomi szokások

  James Clear - Atomi szokások

  Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki az új évet új szokásokkal szeretné indítani. Ez persze szólhat a már meglévők finomhangolásáról, vagy arról is, hogy végre belevágunk valami régóta tervezgetettbe. Bárhogy is, James Clear szokás-szakértő Atomi szokások című könyve szerintem mindannyiunknak hasznos évindító lesz. Tovább »

 • Évértékelés 2020

  Évértékelés 2020

  Hát mit is mondjak, ez az év más volt. De az általános megítéléssel szemben nekem inkább értelemben más! Egy mondatban talán úgy tudnám összefoglalni, hogy “Megy ez, ha viszik”. Azt viszont ugye senki nem kötötte meg, hogy egy mondat legyen – úgyhogy ennél azért egy kicsit szószátyárabban is értékelném a 2020-as eseményeket… Tovább »

 • Szociális áttekintés

  Szociális áttekintés

  Telik-múlik a “repeta-december”, amit a szociális vonatkozásokkal folytatunk. Érintjük itt a párkapcsolatokat, a társasági viselkedést, vezetési/stratégiai elveket, illetve néhány életrajzot és fontosabb regényt is… Tovább »

 • Fizikai áttekintés

  Fizikai áttekintés

  A karácsonyi készülődések közepette ugyan, de tovább zakatol a “repeta-hónap”. Múlt héten a mentális témaköröket ismételtük, ezen a héten pedig a fizikai dolgokkal folytatjuk… Tovább »

 • Mentális áttekintés

  Mentális áttekintés

  Az időközönkénti ismétlés minden jó tanulási módszerben alapkövetelmény. Ezzel nem csak hogy visszakapaszkodunk arra a megértési szintre, ahova korábban már eljutottunk, de pluszban még a későbbi felejtési ütemünket is lassítjuk. Ha ezt elégszer megtesszük, bizonyos dolgok örökre a fejünkbe vésődnek. Én pedig őszintén hiszem, hogy amikről itt idén olvastunk, azok mindenkinek nyugodtan beéghetnek. Tovább »