Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Paulo Coelho - Az alkimista

  Paulo Coelho - Az alkimista

  Az alkimista egy rövid, tömör tanmese, ami az első félévben kemény 2, azaz kettő darab elkelt példánytól egészen a 80 nyelvre lefordításig és a nemzetközi best-seller státuszig jutott. És habár ez önmagában még nem garancia a minőségre, azért bevallom, kíváncsi voltam, milyen könyv képes ekkora kultuszt építeni maga köré. Tovább »

 • Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása - 2. rész

  Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása - 2. rész

  Múlt héten ugye megbeszéltünk mindent Stephen R. Covey – A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvéből, ami az egyéni győzelmekhez (azaz saját magunk gatyába rázásához) szükséges. És a sorrend nem véletlen: egyéni győzelem nélkül nincs közös győzelem! Viszont attól, hogy egyszer elérjük a függetlenséget, ne elégedjünk meg vele – lépjünk inkább tovább a sokkal pozitívabb kicsengésű “egymásrautaltság” felé. Tovább »

 • Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

  Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

  Bevallom, Stephen Covey könyvével kapcsolatban elég megosztott véleményekkel találkoztam. Egyrészről sokan az eleve unszimpatikus “sikerkönyv” kategória egy ódivatú tagjának tartják; mások szerint viszont ha hajlandóak vagyunk a külsőségek mögé tekinteni, számos időtlen igazsággal találkozhatunk. Én úgy voltam vele, hogy már csak a puszta népszerűsége miatt is megérdemel egy esélyt – és utólag egyértelműen az “időtlen igazságos” táborba sorolom magam! Tovább »

 • Tara Westover - A tanult lány

  Tara Westover - A tanult lány

  A héten tovább feszegetjük a (folyamatos) tanulás témakörét, csak most a konkrét produktivitási tanácsok helyett egy visszaemlékezés segítségével. A hatékonyság ugyanis csak akkor számít, ha már eleve tanulni akarunk – és tanulni pedig valószínűleg akkor fogunk akarni, ha felismerjük, hogy az mekkora érték. Na ez a felismerés az, ami mellett gyakorlatilag nem lehet elmenni Tara Westover – A tanult lány című könyvét olvasva. Tovább »

 • Gin Stephens - Fast. Feast. Repeat.

  Gin Stephens - Fast. Feast. Repeat.

  Jason Fung táplálkozási tanácsai között is hangsúlyosan szerepelt az időszakos böjtölés, ezért gondoltam egy dedikált könyv segítségével érdemes lenne jobban elmerülni a részletekben. Ezt a célt szolgálja most Gin Stephens – Fast. Feast. Repeat. (magyarul kb. “Böjtölj. Lakomázz. Ismételd.”) című összefoglalója. És mivel Gin barátnőnknek doktorija van oktatásból, így rajta keresztül remélhetőleg sikerül majd érthetően elmagyarázni a relatíve bonyolult dolgokat is. Tovább »

 • Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Bevallom, nem tudtam, mire számítsak Simon Sinek – Kezdj a miérttel! című könyvétől. De már annyi “legjobb” és “kedvenc” listán találkoztam vele, hogy kíváncsiságból előre vettem. Mint kiderült, egyszerre lefedi a havi “hagyományos önfejlesztés” és “marketing” kvótámat. És a tetejébe az a fajta könyv, ami egy relatíve egyszerű de mégis jelentőségteljes üzenettel egy csomó mindent más megvilágításba helyez. Tovább »

 • Pierre Hadot - A filozófia mint életforma

  Pierre Hadot - A filozófia mint életforma

  A sztoikus filozófiát feszegető “rovatunkban” ma egy modernebb elemzés felé fordulunk Pierre Hadot – A filozófia mint életforma (eredetileg “Philosophy as a Way of Life”) című könyve segítségével. Ironikus módon azonban talán pont ez a modern szemszög juttat majd minket közelebb ahhoz, amit az ókori bölcsek valóban mondani szerettek volna. Tovább »

 • Peter C. Brown - Make It Stick

  Peter C. Brown - Make It Stick

  Egy csomó intuitív, “köztudottan hatásos” tanulási módszer nagyja csak kidobott erőfeszítés. Ezzel szemben a tanulási folyamat tudományos megfigyelése egyre több olyan stratégiát hoz felszínre, ami talán nem annyira intuitív, viszont cserébe legalább működik. Ezekre a stratégiákra fókuszál Peter C. Brown (és szerzőtársai) könyve, a Make It Stick (vagyis magyarul kb. “Ragadjon meg!”). Tovább »

 • Al Ries & Jack Trout - A marketing 22 vastörvénye

  Al Ries & Jack Trout - A marketing 22 vastörvénye

  A “havi egy marketing könyv” kvótám keretén belül most Al Ries és Jack Trout – A marketing 22 vastörvénye című alapművére esett a választásom. A lecke hamar kezdődik, elvégre maga a “vastörvény” szó is nyilván csak egy marketingfogás a címben. Ezt azonban nem rovom fel nekik, hiszen alapelveknek vagy hasznos gondolati építőkockáknak azért mindenképp nevezhetjük őket… Tovább »

 • David Brooks - A második hegy

  David Brooks - A második hegy

  Olyan könyv legyen-e a héten, ami az élet értelmét keresi, vagy olyan, ami a párkapcsolatokat vizsgálja? Esetleg beszéljünk a személyes filozófia és a vallás szerepéről? Vagy inkább a közösségi szemlélet fontosságáról? Nyugalom, beugratós kérdések; mindre sor kerül. Tovább »