Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Bevallom, nem tudtam, mire számítsak Simon Sinek – Kezdj a miérttel! című könyvétől. De már annyi “legjobb” és “kedvenc” listán találkoztam vele, hogy kíváncsiságból előre vettem. Mint kiderült, egyszerre lefedi a havi “hagyományos önfejlesztés” és “marketing” kvótámat. És a tetejébe az a fajta könyv, ami egy relatíve egyszerű de mégis jelentőségteljes üzenettel egy csomó mindent más megvilágításba helyez. Tovább »

 • Pierre Hadot - A filozófia mint életforma

  Pierre Hadot - A filozófia mint életforma

  A sztoikus filozófiát feszegető “rovatunkban” ma egy modernebb elemzés felé fordulunk Pierre Hadot – A filozófia mint életforma (eredetileg “Philosophy as a Way of Life”) című könyve segítségével. Ironikus módon azonban talán pont ez a modern szemszög juttat majd minket közelebb ahhoz, amit az ókori bölcsek valóban mondani szerettek volna. Tovább »

 • Peter C. Brown - Make It Stick

  Peter C. Brown - Make It Stick

  Egy csomó intuitív, “köztudottan hatásos” tanulási módszer nagyja csak kidobott erőfeszítés. Ezzel szemben a tanulási folyamat tudományos megfigyelése egyre több olyan stratégiát hoz felszínre, ami talán nem annyira intuitív, viszont cserébe legalább működik. Ezekre a stratégiákra fókuszál Peter C. Brown (és szerzőtársai) könyve, a Make It Stick (vagyis magyarul kb. “Ragadjon meg!”). Tovább »

 • Al Ries & Jack Trout - A marketing 22 vastörvénye

  Al Ries & Jack Trout - A marketing 22 vastörvénye

  A “havi egy marketing könyv” kvótám keretén belül most Al Ries és Jack Trout – A marketing 22 vastörvénye című alapművére esett a választásom. A lecke hamar kezdődik, elvégre maga a “vastörvény” szó is nyilván csak egy marketingfogás a címben. Ezt azonban nem rovom fel nekik, hiszen alapelveknek vagy hasznos gondolati építőkockáknak azért mindenképp nevezhetjük őket… Tovább »

 • David Brooks - A második hegy

  David Brooks - A második hegy

  Olyan könyv legyen-e a héten, ami az élet értelmét keresi, vagy olyan, ami a párkapcsolatokat vizsgálja? Esetleg beszéljünk a személyes filozófia és a vallás szerepéről? Vagy inkább a közösségi szemlélet fontosságáról? Nyugalom, beugratós kérdések; mindre sor kerül. Tovább »

 • Epiktétosz kézikönyvecskéje

  Epiktétosz kézikönyvecskéje

  Az eredetiben fennmaradt sztoikus szövegek “nagy hármasából” kettőt már tárgyaltunk Marcus Aurelius Elmélkedései és Seneca Erkölcsi levelei formájában. Itt hát az ideje, hogy zárjuk a trilógiát Epiktétosz kézikönyvecskéjével, ami egy nagyon tömör és hatásos összefoglalója az irányzat főbb tanításainak. Tovább »

 • Josh Waitzkin - A tanulás művészete

  Josh Waitzkin - A tanulás művészete

  Tegyük fel, hogy az eddigiekben kellően sikerült rátok sóznom az önfejlesztés gondolatát. Hogy olvasni és tanulni – a közhiedelemmel ellentétben – dolog. De valami technikai útmutató azért gondolom továbbra sem ártana arról, hogy hogyan is lehet hatékonyan fejlődni és egy magasabb szinten teljesíteni. Ezt a hiányt pótoljuk most Josh Waitzkin – A tanulás művészete című könyvével. Tovább »

 • Robert B. Cialdini - Hatás

  Robert B. Cialdini - Hatás

  A tavalyi évösszefoglaló “jövő” szekciójában első számú hiányosságként állapítottam meg a blog megfelelő marketingjét. De szerencsére a marketing is egy tanulható terület, szóval idén gyakran elő fog kerülni. Mai célpontunk Robert B. Cialdini – Hatás című könyve, ami a kísérleti szociális pszichológia irányából közelíti a befolyásolás művészetét. Tovább »

 • Edith Eva Eger - A döntés

  Edith Eva Eger - A döntés

  Heti témánk félig visszaemlékezés, félig életvezetési tanácsadás, és egészen szerethető. Szerzője egy olyan pszichológus, aki az Auschwitz-i tapasztalatai alapján próbál másoknak is segíteni. Szóval (ilyen szemszögből nézve legalábbis) egy az egyben Frankl, de azért nyugalom, az új meglátásokban sem fogunk szűkölködni! Tovább »

 • Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Az éveleji önfejlesztés dömping következő állomásának egy régebbi kedvencemet kerestem elő. Ugyanis hiába kapunk az Atomi szokások által egy csomó technikai segédletet a fejlődéshez, ha egyszer nem is hiszünk a fejlődésben. Erre a belső ön-szabotázsra kínál megoldást Carol Dweck – Szemléletváltás című könyve. Tovább »