Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Carol S. Dweck - Szemléletváltás

  Az éveleji önfejlesztés dömping következő állomásának egy régebbi kedvencemet kerestem elő. Ugyanis hiába kapunk az Atomi szokások által egy csomó technikai segédletet a fejlődéshez, ha egyszer nem is hiszünk a fejlődésben. Erre a belső ön-szabotázsra kínál megoldást Carol Dweck – Szemléletváltás című könyve. Tovább »

 • James Clear - Atomi szokások

  James Clear - Atomi szokások

  Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki az új évet új szokásokkal szeretné indítani. Ez persze szólhat a már meglévők finomhangolásáról, vagy arról is, hogy végre belevágunk valami régóta tervezgetettbe. Bárhogy is, James Clear szokás-szakértő Atomi szokások című könyve szerintem mindannyiunknak hasznos évindító lesz. Tovább »

 • Évértékelés 2020

  Évértékelés 2020

  Hát mit is mondjak, ez az év más volt. De az általános megítéléssel szemben nekem inkább értelemben más! Egy mondatban talán úgy tudnám összefoglalni, hogy “Megy ez, ha viszik”. Azt viszont ugye senki nem kötötte meg, hogy egy mondat legyen – úgyhogy ennél azért egy kicsit szószátyárabban is értékelném a 2020-as eseményeket… Tovább »

 • Szociális áttekintés

  Szociális áttekintés

  Telik-múlik a “repeta-december”, amit a szociális vonatkozásokkal folytatunk. Érintjük itt a párkapcsolatokat, a társasági viselkedést, vezetési/stratégiai elveket, illetve néhány életrajzot és fontosabb regényt is… Tovább »

 • Fizikai áttekintés

  Fizikai áttekintés

  A karácsonyi készülődések közepette ugyan, de tovább zakatol a “repeta-hónap”. Múlt héten a mentális témaköröket ismételtük, ezen a héten pedig a fizikai dolgokkal folytatjuk… Tovább »

 • Mentális áttekintés

  Mentális áttekintés

  Az időközönkénti ismétlés minden jó tanulási módszerben alapkövetelmény. Ezzel nem csak hogy visszakapaszkodunk arra a megértési szintre, ahova korábban már eljutottunk, de pluszban még a későbbi felejtési ütemünket is lassítjuk. Ha ezt elégszer megtesszük, bizonyos dolgok örökre a fejünkbe vésődnek. Én pedig őszintén hiszem, hogy amikről itt idén olvastunk, azok mindenkinek nyugodtan beéghetnek. Tovább »

 • J. D. Salinger - Zabhegyező

  Épp csak kettőt pislogtam, és már a második kör végéhez is értünk: az első 21 olvasmány közül csak az 1984-nek hiányzik a párja. Ezt a bizonyos párt viszont a disztópikus jövőkép helyett próbáltam egy kicsit általánosabban, a “klasszikus fikció” vonalon megkeresni. Az eredmény J. D. Salinger Zabhegyezője… Tovább »

 • Mason Currey - Napi rituálék

  A mai bejegyzés két alapra is épít. Egyrészt világos volt, hogy a Totto-chan párjának valami életrajz-szerűt illene keresnem. Másrészt a saját napirendemmel való folyamatos küzdelem természetes módon sodor abba az irányba, hogy mások életrajzában is leginkább a rendszert keressem. Ezek fényében jelentős “Aha!” pillanat volt beleakadni Mason Currey Napi rituálék című könyvébe. Tovább »

 • Thich Nhat Hanh - A tudatosság csodája

  John Yates tudományos és kissé talán hideg megközelítése után úgy gondoltam, nem árthat egy fokkal melegebb nézőponttal kiegészíteni a meditáció körbejárását. A netes ajánlások alapján erre Thich Nhat Hanh a legalkalmasabb. Barátunk egy vietnámi Buddhista szerzetes, zen mester, önkéntes segítő és béke nagykövet, aki számos művében hirdeti a tudatosság és az együttérzés alapjait. A tudatosság csodája című rövid kis könyve pedig számos kritika szerint a “legjobb bevezetés” a témába. Tovább »

 • Susan Cain - Csend

  Ha a párkapcsolatok témakörét újra általános emberi kapcsolatokká szélesítjük (mint ahogy tettük azt Dale Carnegie könyvével a szeretetnyelvek után), akkor szerintem következőként érdemes lenne az introvertáltság és extrovertáltság közti különbségeket kitárgyalni. Ehhez pedig nem is kérhetnénk jobb áttekintést, mint amit Susan Cain – Csend című könyve nyújt. Tovább »