Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • J. D. Salinger - Zabhegyező

  Épp csak kettőt pislogtam, és már a második kör végéhez is értünk: az első 21 olvasmány közül csak az 1984-nek hiányzik a párja. Ezt a bizonyos párt viszont a disztópikus jövőkép helyett próbáltam egy kicsit általánosabban, a “klasszikus fikció” vonalon megkeresni. Az eredmény J. D. Salinger Zabhegyezője… Tovább »

 • Mason Currey - Napi rituálék

  A mai bejegyzés két alapra is épít. Egyrészt világos volt, hogy a Totto-chan párjának valami életrajz-szerűt illene keresnem. Másrészt a saját napirendemmel való folyamatos küzdelem természetes módon sodor abba az irányba, hogy mások életrajzában is leginkább a rendszert keressem. Ezek fényében jelentős “Aha!” pillanat volt beleakadni Mason Currey Napi rituálék című könyvébe. Tovább »

 • Thich Nhat Hanh - A tudatosság csodája

  John Yates tudományos és kissé talán hideg megközelítése után úgy gondoltam, nem árthat egy fokkal melegebb nézőponttal kiegészíteni a meditáció körbejárását. A netes ajánlások alapján erre Thich Nhat Hanh a legalkalmasabb. Barátunk egy vietnámi Buddhista szerzetes, zen mester, önkéntes segítő és béke nagykövet, aki számos művében hirdeti a tudatosság és az együttérzés alapjait. A tudatosság csodája című rövid kis könyve pedig számos kritika szerint a “legjobb bevezetés” a témába. Tovább »

 • Susan Cain - Csend

  Ha a párkapcsolatok témakörét újra általános emberi kapcsolatokká szélesítjük (mint ahogy tettük azt Dale Carnegie könyvével a szeretetnyelvek után), akkor szerintem következőként érdemes lenne az introvertáltság és extrovertáltság közti különbségeket kitárgyalni. Ehhez pedig nem is kérhetnénk jobb áttekintést, mint amit Susan Cain – Csend című könyve nyújt. Tovább »

 • John Gottman - A jól működő házasság 7 alapelve

  Habár Gary Chapman szeretetnyelvei önmagukban is sokat segítenek, a konfliktusok kezelésére nem igazán térnek ki. Ezért párjukként igyekeztem egy kicsit általánosabb kapcsolati útmutatót keresni a hétre. Erre a célra pedig John Gottman – A jól működő házasság 7 alapelve című könyve tűnt a logikus választásnak – ami legalább olyan népszerű és megbecsült, mint amennyire egyes Marsról illetve Vénuszról származó alternatívái komolytalanok. Tovább »

 • Matthew Walker - Miért alszunk?

  Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom Christie Aschwanden regenerálódásról szóló könyvét, az valahogy így nézne ki: Gyakorlatilag az alvás az egyetlen említésre méltó “módszer”, minden más a placebo szintjén mozog. Ezek után nem meglepő talán, hogy a párjának egy olyan könyvet választottam, ami kimondottan az alvásra koncentrál. És habár Aschwanden eleve elég hízelgő képet festett az alvásról, Matthew Walker – Miért alszunk című könyve még rátett három lapáttal! Tovább »

 • Jason Fung - Az elhízás kulcsa

  Chris Aceto elvileg minden lényegeset összefoglalt a táplálkozási alapelvekkel kapcsolatban. Viszont mivel az a blokk egy hangyányit tömörre sikeredett, és nem titkoltan “gyúrós” szemszögből íródott, ezért úgy gondoltam jót tenne mellé egy eleve közérthetőbbnek szánt okfejtés. Ezt a szerepet tölti be Jason Fung – Az elhízás kulcsa (eredetileg “The Obesity Code”) című könyve. A jó vesedoktorunk ugyanis munkája során a tünetek kezelése helyett a 2-es típusú cukorbetegség gyökerét igyekszik megfogni – és véletlenül pont ez a módszer kell az elhízás ellen is. Tovább »

 • Kelly Starrett - Becoming A Supple Leopard

  Első körben arra gondoltam, hogy a Fegyencedzés mellé valami súlyzós módszerről szóló könyv kellene kiegészítésnek – hogy lássuk a másik oldal érvelését is. De aztán (részben a derekam és a vállam jóvoltából) ráébredtem, hogy az edzés mellé mindenek előtt sokkal inkább a mobilitás, a ön-karbantartás, a sérülések elkerülése, és az esetleges rehabilitációs technikák ismerete lenne indokolt. Így kötöttem ki Kelly Starrett – Becoming a Supple Leopard (kb. “Váljunk hajlékony leopárddá”) című kódexénél, ami nekem legalábbis alapjaiban változtatta meg a mozgáshoz való hozzáállásomat. Tovább »

 • Rachel Carson - Néma Tavasz

  Bea Johnson környezetvédelmi vonalát folytatva a héten egy igazi “alapművel” foglalkozunk. Egy olyan könyvvel, amit az elmúlt közel 60 év igencsak igazolt – bár a megjelenésekor mondhatni vegyes fogadtatást kapott. Rachel Carson természetbarátként észrevette az egyre jobban terjedő szintetikus gyom- és rovarirtók okozta pusztítást, tengerbiológusként pedig a látottak jelentőségét is megértette. Rengeteg kutatással és alátámasztással írta meg a Néma Tavaszt, amivel végre felkavarta az állóvizet. Tovább »

 • Jacob Lund Fisker - Extrém Korai Nyugdíj - 2

  A héten Jacob Lund Fisker Extrém Korai Nyugdíjazásról szóló könyvének vesézését folytatjuk. Aki lemaradt volna az első feléről, az nyugodtan olvasson vissza, a többiekkel pedig a következő szálakon megyünk tovább… Tovább »