Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Thich Nhat Hanh - A tudatosság csodája

  John Yates tudományos és kissé talán hideg megközelítése után úgy gondoltam, nem árthat egy fokkal melegebb nézőponttal kiegészíteni a meditáció körbejárását. A netes ajánlások alapján erre Thich Nhat Hanh a legalkalmasabb. Barátunk egy vietnámi Buddhista szerzetes, zen mester, önkéntes segítő és béke nagykövet, aki számos művében hirdeti a tudatosság és az együttérzés alapjait. A tudatosság csodája című rövid kis könyve pedig számos kritika szerint a “legjobb bevezetés” a témába. Tovább »

 • Susan Cain - Csend

  Ha a párkapcsolatok témakörét újra általános emberi kapcsolatokká szélesítjük (mint ahogy tettük azt Dale Carnegie könyvével a szeretetnyelvek után), akkor szerintem következőként érdemes lenne az introvertáltság és extrovertáltság közti különbségeket kitárgyalni. Ehhez pedig nem is kérhetnénk jobb áttekintést, mint amit Susan Cain – Csend című könyve nyújt. Tovább »

 • John Gottman - A jól működő házasság 7 alapelve

  Habár Gary Chapman szeretetnyelvei önmagukban is sokat segítenek, a konfliktusok kezelésére nem igazán térnek ki. Ezért párjukként igyekeztem egy kicsit általánosabb kapcsolati útmutatót keresni a hétre. Erre a célra pedig John Gottman – A jól működő házasság 7 alapelve című könyve tűnt a logikus választásnak – ami legalább olyan népszerű és megbecsült, mint amennyire egyes Marsról illetve Vénuszról származó alternatívái komolytalanok. Tovább »

 • Matthew Walker - Miért alszunk?

  Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom Christie Aschwanden regenerálódásról szóló könyvét, az valahogy így nézne ki: Gyakorlatilag az alvás az egyetlen említésre méltó “módszer”, minden más a placebo szintjén mozog. Ezek után nem meglepő talán, hogy a párjának egy olyan könyvet választottam, ami kimondottan az alvásra koncentrál. És habár Aschwanden eleve elég hízelgő képet festett az alvásról, Matthew Walker – Miért alszunk című könyve még rátett három lapáttal! Tovább »

 • Jason Fung - Az elhízás kulcsa

  Chris Aceto elvileg minden lényegeset összefoglalt a táplálkozási alapelvekkel kapcsolatban. Viszont mivel az a blokk egy hangyányit tömörre sikeredett, és nem titkoltan “gyúrós” szemszögből íródott, ezért úgy gondoltam jót tenne mellé egy eleve közérthetőbbnek szánt okfejtés. Ezt a szerepet tölti be Jason Fung – Az elhízás kulcsa (eredetileg “The Obesity Code”) című könyve. A jó vesedoktorunk ugyanis munkája során a tünetek kezelése helyett a 2-es típusú cukorbetegség gyökerét igyekszik megfogni – és véletlenül pont ez a módszer kell az elhízás ellen is. Tovább »

 • Kelly Starrett - Becoming A Supple Leopard

  Első körben arra gondoltam, hogy a Fegyencedzés mellé valami súlyzós módszerről szóló könyv kellene kiegészítésnek – hogy lássuk a másik oldal érvelését is. De aztán (részben a derekam és a vállam jóvoltából) ráébredtem, hogy az edzés mellé mindenek előtt sokkal inkább a mobilitás, a ön-karbantartás, a sérülések elkerülése, és az esetleges rehabilitációs technikák ismerete lenne indokolt. Így kötöttem ki Kelly Starrett – Becoming a Supple Leopard (kb. “Váljunk hajlékony leopárddá”) című kódexénél, ami nekem legalábbis alapjaiban változtatta meg a mozgáshoz való hozzáállásomat. Tovább »

 • Rachel Carson - Néma Tavasz

  Bea Johnson környezetvédelmi vonalát folytatva a héten egy igazi “alapművel” foglalkozunk. Egy olyan könyvvel, amit az elmúlt közel 60 év igencsak igazolt – bár a megjelenésekor mondhatni vegyes fogadtatást kapott. Rachel Carson természetbarátként észrevette az egyre jobban terjedő szintetikus gyom- és rovarirtók okozta pusztítást, tengerbiológusként pedig a látottak jelentőségét is megértette. Rengeteg kutatással és alátámasztással írta meg a Néma Tavaszt, amivel végre felkavarta az állóvizet. Tovább »

 • Jacob Lund Fisker - Extrém Korai Nyugdíj - 2

  A héten Jacob Lund Fisker Extrém Korai Nyugdíjazásról szóló könyvének vesézését folytatjuk. Aki lemaradt volna az első feléről, az nyugodtan olvasson vissza, a többiekkel pedig a következő szálakon megyünk tovább… Tovább »

 • Jacob Lund Fisker - Extrém Korai Nyugdíj - 1

  Vicki Robin pénzügyi intrója után már megalapozottan következhet egy régebbi kedvencem az anyagi függetlenség témakörében. Ezúttal pedig az “extrém” végletekig is elmegyünk, mint ahogy arra talán a cím is utal. Jacob Lund Fisker blogból összetömörült könyve ugyanis szigorú elvi és személyes filozófiai alapokra helyezi a pénzhez való hozzáállását. Nem kötelező természetesen mindenkinek rögtön “aktivista” üzemmódba kapcsolni! De mint ahogy Thoreau esetében, szerintem itt is hasznos relatíve korán látni a végleteket – hogy aztán már a teljes skála ismeretében tudja magát belőni az ember. Tovább »

 • Cal Newport - Deep Work

  Habár Cal Newport Digitális Minimalizmusa egy relatíve szűk és specifikus témát fedett le, mégis kimondottan tetszett, mert annyira érthetően és meggyőzően érvelt. Talán nem meglepő ezért, ha ehhez egy másik Cal Newport művet választottam párnak a hétre. A Deep Work (vagyis Mély Munka) pedig a “szűk” vádra is rácáfol, hiszen itt már sokkal általánosabban (néhol akár filozófiai szemszögekből) tekintünk a koncentrációnkra, és hogy hogyan hozhatnánk ki belőle a legtöbbet. Tovább »