Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Yuval Noah Harari - Homo Deus

  A héten Yuval Noah Harari – Sapienséhez kellett “társat” választanom, ami nem volt túl nehéz. Mivel nagyon bejött a szerző stílusa és meglátásai, ezért most nyilván (a Sapiens kvázi folytatásaként kikiáltott) Homo Deus kerül górcső alá. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy ez a könyv a múlt helyett már a jövőre koncentrál, de a leghangsúlyosabb nem titkoltan a jelen. Most kell ugyanis azokat a döntéseket meghoznunk, egyéni és faji szinten, amik egy bizonyos jövőképhez (vagy esetleg pont hogy nem oda) vezetnek majd. Tovább »

 • Joseph Campbell - A hős útja

  A nyári “szabadságról” visszatérvén folytatjuk a szokásos olvasgatásunkat. Mai célpontunk (Steven Pressfield – A művészet háborúja ajánlása alapján) Joseph Campbell életművének legjava. A hős útja Campbell életén keresztül mutatja be munkássága főbb eredményeit – és hogy a meglátásait alkalmazva hogyan kormányozhatjuk mi is egy autentikusabb irányba az életünket. Tovább »

 • A tökéletlenség védelmében...

  …avagy hogy falazok magamnak egy hét “szabit”. Tovább »

 • Baltasar Gracián - Az életbölcsesség kézikönyve - 2

  A héten (nem meglepő módon) folytatjuk Baltasar Gracián – Az életbölcsesség kézikönyve című gyűjteményét. Múlt héten már tárgyaltunk ugye egy adagot, de bizony van ott még egy pár jótanács, amit érdemes érintenünk! Tovább »

 • Baltasar Gracián - Az életbölcsesség kézikönyve - 1

  A hatalom 48 törvényéhez megint csak elég könnyű volt párt találni, mert szinte az összes fejezetben ez a csávó jött szembe, akinek egyszerűen mindenre is volt egy frappáns beszólása. Utána néztem hát egy kicsit: Baltasar Gracián – magyarosan Gracián Boldizsár, de hát na, az fele olyan menőn sem hangzik – egy spanyol Jezsuita szerzetes és filozófus volt az 1600-as években, akiről később még Schopenhauer és Nietzsche is elismerően beszélt. És ha már létezik egy különálló, 300 frankón idézhető jótanácsot tartalmazó gyűjteménye (Az életbölcsesség kézikönyve), akkor természetesen az lesz a következő áldozat. Tovább »

 • Bagdy Emőke - Pszichofitness

  A Frankl-ös pszichológiai kapcsolaton keresztül erre a hétre Bagdy Emőkétől terveztem becsempészni valamit. Pszichofitness című hangoskönyvét Pestre menet hallgattam még hónapokkal ezelőtt, és nagyon tetszett! Megismerkedhetünk benne a stressz fajtáival, az ártalmas következményeivel, és a helyes kezelésének pár pofon egyszerű módjával. De én még ezektől teljesen függetlenül is bátran ajánlanám mindenkinek, hiszen a dokinőnek olyan beszédstílusa és kifejezés-palettája van, hogy időnként szarrá röhögtem magam. Tovább »

 • Bertrand Russel - A nyugati filozófia története - 1

  Russel meglátása szerint vallási/etikai és tudományos szemlélet is kellett a filozófia kialakulásához. Amit biztosan tudunk, az tudomány; ami teljesen bizonytalan, az teológia. A filozófia pedig tulajdonképpen a kettő közötti “senki földje”. Ha csak arra figyelünk, amit tudunk, akkor könnyen elfelejthetjük, hogy mi mindent nem tudunk és akár nem is tudhatunk – úgy pedig lazán elmegyünk az élet fontos dolgai mellett. Ha viszont csak valamilyen dogmára hagyatkozunk, akkor ál-tudással fedjük el a tudatlanságunkat. Szóval ez a bizonyos senki földje fontos lehet az egyszerű földi halandók számára is. Tovább »

 • John Stuart Mill - A szabadságról

  John Stuart Mill kb. mindenről írt a filozófiai problémák területén belül, és a tetejébe mindegyikhez értett is. Alapfilozófiája a haszonelvűség, vagyis hogy úgy kell élni és cselekedni, hogy az a legtöbb élőlénynek a legnagyobb boldogságot hozza. Viszont kortársai (az 1800-as évek első felében, kb. mint Thoreau Amerikában) igencsak be voltak ragadva a szokás hatalmába: mindenki legyen egyforma, és mindenki akarjon is egyforma lenni. Ehelyett ő arra biztat, hogy merjünk kísérletezni az életünkkel – hogy objektíven megláthassuk, mitől is lennénk igazán boldogok. Tovább »

 • Seneca - Erkölcsi levelek - 2. felvonás

  A múlt héten Lucius Annaeus Seneca sztoikus jótanácsait szedtük csokorba önfejlesztés, fókusz, tanítás és elfogadás témakörökben. Ezekhez szeretném most hozzátenni a kimaradt négy területet, név szerint a minimalizmust, a társadalmi beilleszkedést, a barátságot és a halál helyes kezelését. Tovább »

 • Seneca - Erkölcsi levelek

  Gyakran ajánlott olvasási “módszertan”, hogy igyekezzünk minden könyv esetén legalább egy-egy hivatkozott/kapcsolódó kötetet is elolvasni. Úgy döntöttem ezért, hogy az első, mindent (nagyon felületesen) érintő adag végeztével futok még egy kört – az eddigi könyvek hivatkozásai alapján. Első állomásunk ugye Marcus Aurelius elmélkedésekkel teli naplója volt, vagyis a mostani célunk az ott tanultakat továbbgondolni. Erre pedig kiválóan alkalmas Lucius Annaeus Seneca – Erkölcsi levelek című gyűjteménye. Tovább »