Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Henry David Thoreau - Walden

  Henry David Thoreau amerikai író és filozófus, aki eléggé rossz véleménnyel volt a kortársai között kibontakozóban lévő fogyasztói társadalomról; ehelyett a természetközeli, minimalista és független életet hirdette. És mielőtt azt hinnénk, hogy csak a szája járt: elvei szemléltetésére az 1800-as évek közepén egyszerűen fogta magát, és kiköltözött az erdőbe egy saját építésű kunyhóba. Könyvében az ide vezető gondolatmenetet, tapasztalatait, és következtetéseit osztja meg a nagyközönséggel. Tovább »

 • Bill Walsh - The Score Takes Care of Itself

  Bill Walsh amerikai foci edző és menedzser, aki a San Francisco-i 49-eseket az egyik legbénább csapatból ötszörös világbajnokokká faragta. A következőkben az ő személyes – időnként fájdalmasan megtanult – leckéit olvashatjuk majd arról, mit is jelent vezetőnek lenni, és hogy ezt mások hogyan alkalmazhatják a saját életükre. Nem kell ugyanis tömegek élén állnunk, hogy egy megfelelő vezetői filozófiával saját magunkat hatékonyabban vezethessük. Tovább »

 • David Allen - Intézz el mindent!

  A mai bejegyzésben a magasztos, absztrakt gondolatok világából visszakanyarodnék kicsit a konkrét, szokványos, színtelen-szagtalan világunkba. Mert hát mind szép és jó, hogy megfogalmazzuk az elveinket, az álmainkat, a hozzáállásunkat, és akár magát az életünk nagy célját, de ha közben elveszünk a hétköznapok teendőiben, akkor nem sok értelme volt. Felütöttem ezért David Allen – Intézz el mindent! (eredetileg “Getting Things Done”, vagy egyszerűen csak GTD) című könyvét, amit sokszor a “produktivitás bibliájaként” emlegetnek. És ha ez a módszer segíteni tudott számtalan, hatalmas terhet és felelősséget cipelő üzleti vezetőnek, akkor valószínűleg nekünk egyszerű halandóknak is átláthatóbbá – és stresszmentesebbé – teheti a mindennapjainkat. Tovább »

 • Yuval Noah Harari - Sapiens

  Nem titkolt kezdeti cél ugye a minél szélesebb és változatosabb “alap” megteremtése, ahonnan aztán a kismillió felmerülő szálat követve egyre jobban lefedhetünk mindent… is! Így gondoltam a filozófia és a pszichológia mellett a történelemre is kitérhetnénk kicsit alaposabban. Ezzel egyúttal a Flow-ban korábban felmerült tanácsnak is eleget teszünk és a 48 törvényes történelmi példák vonalát is tovább visszük. Na persze az sem árt, hogy konkrétan ezt a könyvet orrba-szájba ajánlják mindenhol. Ilyen hangulatban álltam tehát neki Yuval Noah Harari könyvének, és nagyon megérte… Tovább »

 • Steven Pressfield - A művészet háborúja

  A mai bejegyzés tárgya egy rövid, de annál hatásosabb kis szösszenet a minden kreatív alkotó tevékenységet megtámadó Ellenállásról és annak legyőzéséről. Érdemes megjegyezni, hogy a cím egy szóvicc, hiszen pont a fordítottja Szun-ce híres “A háború művészete” elnevezésű stratégiai kötetének. Szun-ce-vel ellentétben azonban itt nem a háborút akarjuk művészi módon vívni, hanem magáért a művészetért vonulunk háborúba… Tovább »

 • Robert Greene - The 48 Laws of Power

  A könyv arról a kollektív gondolkodásmódról rántja le a leplet, amivel sikeresek lehetünk az életben. És ez sajnos sokszor megtévesztéssel, kihasználással, és kegyetlenséggel jár. Fontos viszont már az elején letisztáznunk, hogy a hatalom trükkjeinek ismerete önmagában még nem jár semmilyen morális vonzattal! Ha jóra használod az itt tanultakat, az jó; ha rosszra, az rossz. Ha a rossz elleni védekezésre, az megint jó. Ez csak információ… Tovább »

 • Viktor Frankl - ...mégis mondj igent az életre!

  Sokszor láttam már ezt a címet a “legfontosabb” könyvek között, önfejlesztés válogatásokban; és most a Ryan Holiday-féle ajánlások között is. Hát akkor mondom ne hezitáljunk, inkább “mégis mondjunk igent az életre!” Ezután jutottam csak odáig, hogy egyáltalán megnézzem, miről is szól, és jött a meglepődés. Viktor Frankl egy bécsi származású pszichiáter, aki ‘42 és ‘45 között megjárta a koncentrációs táborokat. Na most nem tudom, ki mennyire van tisztában a témával, de én például kb. pont annyit tudtam róluk, hogy léteztek ilyenek. Mondhatjuk, hogy idáig szimplán “absztrakt rosszként” voltak iktatva a fejemben, de itt nagyjából kifújt. Hát… hogy is mondjam… most egy picit élesebb képet kaptam. Tovább »

 • Csíkszentmihályi Mihály - Flow

  A Simon Blackburn-féle durván absztrakt filozofálás után úgy gondoltam, kész felüdülés lesz visszakanyarodni kicsit praktikusabb vizekre. De az egy-egy konkrét témát mélyen kiveséző, vagy a meséből tanulságot levonós jellegű könyvek helyett azért még mindig az átfogó, stabil alapot adó műfaj volt a cél. Így kötöttem ki végül Csíkszentmihályi Mihály - Flow című remekénél, ami nem csak egy általánosan nagyra tartott “alapmű”, de az egyik legöregebb elem a “na ezt egyszer biztos el kell olvasni” listámon. Szóval ha valamikor úgyis, akkor miért ne most?

  Tovább »

 • Simon Blackburn - Think

  A sztoikus filozófián felbuzdulva kérdeztem egy filozófia csoportban, mit ajánlanának egy jó összefoglalónak. Így kötöttem ki Simon Blackburn “Think” című könyvénél, ami az alcíme alapján egy “lenyűgöző bevezetés a filozófiába”. Hát… nem olyan volt, mint amire számítottam! Mármint ne értsetek félre, nagyon tanulságos, rengeteg fogalmat letisztáz, és jól megalapoz bármilyen további filozófiai kutakodást; szóval mindenképp érdemes végigmenni a jegyzeteimen. De aki itt egy tipikus önsegítő könyvre számít pár mondatban összegezhető tanulsággal, azt most vegye a nagy levegőt, mert ez kemény menet lesz. Tovább »

 • Marcus Aurelius - Elmélkedések

  Kezdésnek számtalan netes ajánlás alapján Marcus Aurelius Elmélkedéseit választottam, és hadd mondjam meg, nem csalódtam. Sőt! Marcus Aurelius filozófus császár privát gondolataiba kapunk benne betekintést, ahogy a sztoikus elveket követve próbálja magát a “helyes úton tartani”. Sztoikus elvek, amik a mai világban pont ugyanolyan fontosak, mint 2000 éve - ha nem jobban. Tovább »