Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Ralph Waldo Emerson - Önbizalom

  A héten a Henry David Thoreau által nagyra becsült Ralph Waldo Emerson esszéi közül szemezgettem. Több gyűjteményre való alapanyag áll rendelkezésre – amikre a későbbiekben feltétlen érdemes lesz visszatérni – de most csak a leghíresebb, “Önbizalom” (Self-reliance) címűt dolgozzuk fel. A mondanivalóval pedig John Stuart Mill is kétségkívül egyetértene. Három nevű úriemberek, előre! Tovább »

 • George Patton - War As I Knew It

  Folytatódnak a “második kör” párválasztásai, ahol ugye az első 20 közös olvasmányunkhoz keresünk hivatkozott, vagy legalábbis tematikusan jól illeszkedő társakat. A héten Bill Walsh vezetői kézikönyve a kiindulási pont, ami szinte csak egyetlen könyvet említ (így újra nem volt nehéz a döntés). Ez pedig nem más, mint George S. Patton amerikai tábornok háborús memoárja, amiből Walsh állítólag nagyon sokat tanult a vezetői szerepkörről. Tovább »

 • Peter Drucker - Önmagunk menedzsmentje

  A héten (továbbra is a GTD ajánlása alapján) folytatjuk Az esszenciális Drucker feldolgozását. A menedzsment alapokért nyugodtan vissza lehet lapozni – de ha az már pipa, akkor rátérhetünk az egyén, vagyis önmagunk menedzsmentjére. Szerintem ez lesz az a rész, amit a legtöbben ténylegesen hasznosíthatunk a mindennapjainkban, úgyhogy essünk is neki! Tovább »

 • Peter Drucker - Menedzsment alapok

  Az “Intézz el mindent!” önmagunk menedzsmentjével foglalkozott. Az ajánlásai közül pedig Peter Drucker neve emelkedett ki a legjobban, aki a menedzsment terén eléggé ismert (és elismert). Munkássága áttekintéséhez a legkézenfekvőbb kezdőpont Az esszenciális Drucker, ami számos publikációja legjavát válogatja össze egy folytonosra szerkesztett gyűjteménybe. Tovább »

 • Yuval Noah Harari - Homo Deus

  A héten Yuval Noah Harari – Sapienséhez kellett “társat” választanom, ami nem volt túl nehéz. Mivel nagyon bejött a szerző stílusa és meglátásai, ezért most nyilván (a Sapiens kvázi folytatásaként kikiáltott) Homo Deus kerül górcső alá. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy ez a könyv a múlt helyett már a jövőre koncentrál, de a leghangsúlyosabb nem titkoltan a jelen. Most kell ugyanis azokat a döntéseket meghoznunk, egyéni és faji szinten, amik egy bizonyos jövőképhez (vagy esetleg pont hogy nem oda) vezetnek majd. Tovább »

 • Joseph Campbell - A hős útja

  A nyári “szabadságról” visszatérvén folytatjuk a szokásos olvasgatásunkat. Mai célpontunk (Steven Pressfield – A művészet háborúja ajánlása alapján) Joseph Campbell életművének legjava. A hős útja Campbell életén keresztül mutatja be munkássága főbb eredményeit – és hogy a meglátásait alkalmazva hogyan kormányozhatjuk mi is egy autentikusabb irányba az életünket. Tovább »

 • A tökéletlenség védelmében...

  …avagy hogy falazok magamnak egy hét “szabit”. Tovább »

 • Baltasar Gracián - Az életbölcsesség kézikönyve - 2

  A héten (nem meglepő módon) folytatjuk Baltasar Gracián – Az életbölcsesség kézikönyve című gyűjteményét. Múlt héten már tárgyaltunk ugye egy adagot, de bizony van ott még egy pár jótanács, amit érdemes érintenünk! Tovább »

 • Baltasar Gracián - Az életbölcsesség kézikönyve - 1

  A hatalom 48 törvényéhez megint csak elég könnyű volt párt találni, mert szinte az összes fejezetben ez a csávó jött szembe, akinek egyszerűen mindenre is volt egy frappáns beszólása. Utána néztem hát egy kicsit: Baltasar Gracián – magyarosan Gracián Boldizsár, de hát na, az fele olyan menőn sem hangzik – egy spanyol Jezsuita szerzetes és filozófus volt az 1600-as években, akiről később még Schopenhauer és Nietzsche is elismerően beszélt. És ha már létezik egy különálló, 300 frankón idézhető jótanácsot tartalmazó gyűjteménye (Az életbölcsesség kézikönyve), akkor természetesen az lesz a következő áldozat. Tovább »

 • Bagdy Emőke - Pszichofitness

  A Frankl-ös pszichológiai kapcsolaton keresztül erre a hétre Bagdy Emőkétől terveztem becsempészni valamit. Pszichofitness című hangoskönyvét Pestre menet hallgattam még hónapokkal ezelőtt, és nagyon tetszett! Megismerkedhetünk benne a stressz fajtáival, az ártalmas következményeivel, és a helyes kezelésének pár pofon egyszerű módjával. De én még ezektől teljesen függetlenül is bátran ajánlanám mindenkinek, hiszen a dokinőnek olyan beszédstílusa és kifejezés-palettája van, hogy időnként szarrá röhögtem magam. Tovább »