James Clear haladó taktikái között szerepelt a minden év közepe tájára ajánlott “integritás riport”, ami az év végén szokásos évértékeléssel szemben nem annyira a történtekre koncentrál, hanem inkább az értékrendünkre, és hogy mennyire sikerül úgy általánosságban aszerint élnünk. Ezt már akkor beírtam a naptárba, hogy a következő nyáron (vagyis, most!) el ne maradjon. Viszont ahogy közeledtünk az esedékességhez, és ahogy egyre többet gondolkoztam ezen a témán a háttérben, úgy lett egyre nyilvánvalóbb: ha meg szeretném ítélni, hogy mennyire vagyok képes tartani magam az értékrendemhez, ahhoz először talán nem ártana precízen és “számonkérhetően” megfogalmazni az értékrendemet.

Itt jön a képbe Stephen Covey, aki a személyes győzelmekhez kapcsolódó javaslatai között szintén hivatkozik valami nagyon hasonlóra, csak ő “küldetésnyilatkozat”, vagy “személyes alkotmány” címszavakkal. Úgy döntöttem tehát, hogy ebben a remélhetőleg rovat-teremtő első integritásos posztban az eddig olvasott legjobb tanulságok és a belső értékrendszerem kategorikus összefoglalásával megpróbálom megírni a saját alkotmányomat.

Ebből persze jó esetben egy olyan magasztos ideál-halmaz születik, amit még véletlen sincs esélyem elérni soha – de törekedni attól nyugodtan lehet. Plusz játékként pedig igyekeztem minden pontnak vicces, mégis jelentőségteljes nevet adni. Az eredmény az alábbi 10+1 elemű lista, ami remélem rajtam kívül másnak is hasznára lehet. És ha az enyém netán egy kicsit is inspirálóan hatna, akkor biztatnék mindenkit, hogy írjon sajátot…


01    A Mályvacukor Szabály

Inkább lelem örömöm a befektetett munka kamatában, mint az azonnali élvezetekben. Sőt, ha/amíg nincs kamat, addig magában a következetesen befektetett munkában lelem örömöm, mert tudom, hogy jó irányba haladok vele. Út a cél előtt.

A név a Stanfordi “Mályvacukor Kísérletre” utal, ahol (dióhéjban) a gyerekek vagy azonnal kaptak egy adag édességet, vagy ha vártak, akkor kaphattak kettőt. Az így letesztelt késleltetett kielégülési hajlamaik alapján pedig meglepően jól előre lehetett jelezni a későbbi eredményességüket egy csomó területen.


02    A Polihisztor Szabály

Alapvető hajtóerő, hogy folyamatosan tanuljak és fejlődjek. Még a generalista vizeken evezve is sok életnyi tudás áll rendelkezésre a világon, és én aktívan teszek azért, hogy ennek minél nagyobb százalékába belekontárkodhassak legalább valamennyire. Hiszem, hogy minden képesség fejleszthető; a tehetség csak a kiindulási pontot és a kezdeti tempót befolyásolja, az elérhető szintet nem. Próbálok nyitott maradni az új nézőpontokra, és nem megkövülni semmilyen meggyőződésemben.

A név (nyilván a szó szerinti jelentésen felül) arra utal, ahogy kiskoromban a széles, és igencsak csapongó érdeklődési köreim miatt a felnőttektől gyakran megkaptam (nem ritkán némi csúfolódó felhanggal), hogy “Polihisztor lesz ez a gyerek.” Hát, én azon leszek…


03    A Katalógus Szabály

Jelen vagyok az életem minél több pillanatában, hogy minél többet ténylegesen meg is élhessek belőle. Nem módosítom a tudatom, hanem szélesítem, és így józanul is több örömöt találok – egyszerűen mert nem siklok át felette.

A név az egyetemi kurzusokon előforduló katalógusra utal. Próbálom úgy venni, mintha az élet folyamatosan névsort olvasna, és nekem minél többször be kellene kiabálnom, hogy “Jelen!”


04    A Mítosz Szabály

Szimbolikusan gondolkozom, és mindenben a leckét keresem – mert ilyen szemmel meg is fogom találni. Nem szégyellek jelentést és jelentőséget adni a jelentős dolgoknak.

A név Joseph Campbell munkásságára utal, és hogy szerinte a tudatosan mitologikus gondolkozás által mennyivel kerekebb és kielégítőbb életet élhetünk.


05    A Csarnok Szabály

Igyekszem folyamatosan fejben tartani a Sztoikus alapelveket:

  • A címkézést (avagy, az irányítás kettősségét), hogy szétválaszthassam, mivel kellene foglalkoznom, és mivel nem;
  • A “memento mori” mottót, hogy a halandóságom tudatát erkölcsi és motivációs eszközként használhassam;
  • A magaslati nézőpontot, hogy képes legyek perspektívába helyezni a mindennapok apróságait; illetve
  • A rossz dolgokra készülést, hogy a jó időkben is edzhessek az élet elkerülhetetlen csapásaira.

A név természetesen a sztoákra, vagyis az ókori görög oszlopcsarnokokra utal, ahol a Sztoicizmus maga is megalakult.


06    A Szelep Szabály

Az alkotás, mint központi cél szerepel az életemben – mindegy mi és hány helyről folyik be, vagy hogy az eredmény végül milyen formában folyik ki; csak engedjem, hogy folyjon át rajtam. A folyam formálásával segíthetek másoknak, és közben kifejezhetem önmagam. Igyekszem megtalálni a megfelelő egyensúlyt a produktivitás és a rekreáció között, hogy az áramlás sebességét kiégés nélkül tarthassam magas szinten.

A név persze a rajtam átáramló folyam sebességének szabályozása miatt is releváns lehet, de nekem első sorban a stresszoldás miatt jutott eszembe. A társított mentális kép Puzzola a Szaffiból, amint épp leengedi a kormányzó agyából a túlnyomást…


07    A Szervíz Szabály

Legjobb tudásom szerint gondoskodom a testemről, mind étkezési, edzési, pihenési, és egészségügyi téren. Tisztában vagyok vele, hogy a várható élettartam (vagy akár a menet közben várható életminőség) nem csak rajtam múlik; de ettől azért teszek róla, hogy ami rajtam múlik, az rajtam ne múljon!

A név persze megint elég magától értetődő, de én az autókkal kapcsolatos asszociációt is hasznosnak gondolom. Amekkora különbség lehet egy széthajtott, rozsdás tragacs és egy gondosan megőrzött veterán között, az a testünktől elvárható strapabírásnál is jól szemlélteti a karbantartás fontosságát.


08    Az Elég Szabály

Mértékletességgel és minimalista szemlélettel állok minden tárgyi dologhoz és fizikai szükséglethez. Fenntartom a jogot, hogy a vágy és a szükség között saját belátásom szerint húzzak vonalat, de cserébe vállalom, hogy ezt a vonalat mindig tudatosan és érvekkel alátámasztva húzom meg. Amim van, az jó minőségű, és nem csak tulajdonosa, hanem gazdája vagyok; amim nincs, azt nem hiányolom.

A név magáért beszél.


09    Az Analóg Szabály

Fontos a természet közelsége, ezért rendszeresen igyekszem kiszabadulni a gép elől (és a lakásból), ha tehetem. A kintlét mentális és egészségügyi pozitívumain felül próbálok tanulni a természet rendszereiből, hogy másban is megláthassam az összefüggéseket, és hogy mindig képes legyek az összképet javítani egy-egy elszigetelt(nek hitt) aspektus túlhangsúlyozása helyett. A jelszavak: erdőterápia és ökológia.

A név az informatikus hátterem és úgy általában a számítógépes kvázi-függőségem digitális mivoltát hivatott ellensúlyozni. Kell egy hely, ahol a nulla után nem rögtön az egy jön.


10    Az Empátia Szabály

Az emberi kapcsolataimban arra törekszem, hogy a másik félnek jobb legyen az élete attól, hogy kapcsolatba került velem – és persze az enyém is, de ettől nem válok függővé. Előbb akarok jó ember lenni, ami után már könnyebben lehetek jó társ és barát. Próbálom megérteni a másikat, de csak hogy jobban együttérezhessek (és a potenciális nézőpontbeli különbségekből fakadó tanulási lehetőség miatt), soha nem a manipuláció érdekében!

Oké, oké, a név nem kimondottabban eredeti, de az emberi kapcsolatok témakörében az a bevett tapasztalat, hogy kb. ez az egyetlen fogalom körül forog minden más.


10+1    A Leszarom Függelék

Minden eddigi ellenére (és ellensúlyozására) próbalom nem túl komolyan venni magam, sem az életet úgy általában. A tökéletlenségek közepette is a saját barátom maradok, lazítok, és igyekszem megőrizni a jó hangulatom.