Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Sprint kontra maraton

  Sprint kontra maraton

  Ez a poszt csak egy “bejelentés”, hogy mostantól határozatlan ideig két hetente lesz csak új könyv a blogon – a köztes heteken pedig valami kis rövid bölcsesség-bonbonnal fogok készülni. Akit esetleg a magyarázkodásom is érdekel, hogy ez miért lesz így, az persze nyugodtan olvasson tovább… Tovább »

 • Daniel Keyes - Virágot Algernonnak

  Daniel Keyes - Virágot Algernonnak

  A múlt heti mini-vakációs kimaradás után tovább haladunk a világirodalmi fikcióból összeállított “Ezt már rég illett volna elolvasnom!” listámon, és az ajánlások ezúttal sem vittek tévútra. Mai alanyunk Daniel Keyes – Virágot Algernonnak című remekműve, amiről elöljáróban szerencsére szinte semmit nem tudtam, így teljes erővel tudott ütni a sztori. És higgyétek el, ütött. Tovább »

 • Frank Herbert - Dűne

  Frank Herbert - Dűne

  Ha már a múlt heti fikciózással megnyitottuk az utat a nem kimondottan ismeretterjesztő kötetek előtt, akkor most megragadnám az alkalmat egy újabb arcpirító hiányosságom pótlására. Mert habár Frank Herbert Dűnéje sokak szerint a legjobb (és mellesleg legnagyobb példányszámban elkelt) sci-fi a világon, valahogy eddig soha nem jutottam hozzá. Eddig… Tovább »

 • Kurt Vonnegut - Az ötös számú vágóhíd

  Kurt Vonnegut - Az ötös számú vágóhíd

  Pár hete előkerült Kurt Vonnegut neve az egyik ballagási beszéd kapcsán, illetve a könyves ajánlások között is gyakran szembejön, mint nagyszerű író, ezért úgy gondoltam, hogy fikciózzunk egy kicsit a nagy ismeretterjesztés közepette. És ha már Vonnegut + fikció, akkor az első számú választás talán nem is lehet más, mint a hírnevét megalapozó “Az ötös számú vágóhíd”. Tovább »

 • A haranggörbe

  A haranggörbe

  A “grafikonos hónap” zárásaként abban szeretnék segíteni, hogy mindenki egy kicsit jobban a helyén tudja kezelni magát, illetve a saját életével szemben támasztott elvárásait. Ebben lesz segítségünkre a Gauss-eloszlás, avagy a normális eloszlás sűrűségfüggvénye – csak hát ez így nem annyira áll az ember szájára. Viszont cserébe pont úgy néz ki, mint egy harang, szóval nevezzük haranggörbének és probléma letudva. Tovább »

 • A Dunning-Kruger hatás

  A Dunning-Kruger hatás

  Másnak is feltűnt már, hogy aki idióta, az valahogy ezt a tényt soha nem rejti véka alá? Nem bújik meg a sarokban, hogy ott szép csendben lehessen hülye, de nem is tesz ellene, hogy esetleg ne legyen hülye. Nem, ő hangosan hülye, és csak harsogja a minden alapot nélkülöző véleményét minden elérhető fülbe. Mindezt a Dunning-Kruger hatásnak köszönhetjük… Tovább »

 • A gödör

  A gödör

  Folytatjuk a júliusi gyors szösszeneteket a kedvenc grafikonjaimról (és amit belőlük tanulhatunk). Mai célpontunk az általam csak “gödörnek” csúfolt görbe, ami a “rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne” elvét hivatott szemléltetni. Tovább »

 • Az "S" görbe

  Az "S" görbe

  Úgy döntöttem, hogy júliusban egy kicsit szünetet tartok az eddigi nagy olvasási tempóban – de ettől a blog természetesen nem marad friss tartalom nélkül! Szabadjára engedem ugyanis a belső matekos, kocka énemet, és a következő hetekben a kedvenc grafikonjaimat (illetve a belőlük levonható tanulságokat) szeretném megosztani Veletek… Tovább »

 • Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  James Clear haladó taktikái között szerepelt a minden év közepe tájára ajánlott “integritás riport”, ami az év végén szokásos évértékeléssel szemben nem annyira a történtekre koncentrál, hanem inkább az értékrendünkre, és hogy mennyire sikerül úgy általánosságban aszerint élnünk. Csak hát a méréshez először kéne egy pontos értékrend, amihez mérhetünk… Tovább »

 • Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Az igencsak “ballagós” jellegű hónap méltó zárásaként ma három olyan beszéd rövid összefoglalójával készültem, amik elérhetőek ugyan magyarul, viszont a lényegüket valószínűleg nem lehet elégszer elismételni. A gond talán csak annyi, hogy a költői hasonlatoktól, a szívfacsaróan személyes sztoriktól és a helyenként humoros előadásmódtól megfosztva, az ilyen beszédek magja gyakran elég közhelyesen cseng… Tovább »