Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  James Clear haladó taktikái között szerepelt a minden év közepe tájára ajánlott “integritás riport”, ami az év végén szokásos évértékeléssel szemben nem annyira a történtekre koncentrál, hanem inkább az értékrendünkre, és hogy mennyire sikerül úgy általánosságban aszerint élnünk. Csak hát a méréshez először kéne egy pontos értékrend, amihez mérhetünk… Tovább »

 • Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Az igencsak “ballagós” jellegű hónap méltó zárásaként ma három olyan beszéd rövid összefoglalójával készültem, amik elérhetőek ugyan magyarul, viszont a lényegüket valószínűleg nem lehet elégszer elismételni. A gond talán csak annyi, hogy a költői hasonlatoktól, a szívfacsaróan személyes sztoriktól és a helyenként humoros előadásmódtól megfosztva, az ilyen beszédek magja gyakran elég közhelyesen cseng… Tovább »

 • Bill Watterson - Néhány gondolat...

  Bill Watterson - Néhány gondolat...

  A héten tovább halászunk a legfennköltebb, ám magyarul valahogy mégsem elérhető avatási beszédek tengerében. Alanyunk a Kázmér és Huba (eredetileg “Calvin and Hobbes”) című képregényről méltán híres Bill Watterson, aki 1990-ben pont ugyanazon a Kenyon egyetemen szólalt fel, ahol 15 évvel később David Foster Wallace ikonikus köszöntése is elhangzott. Tovább »

 • Joseph Brodsky - Beszéd a stadionban

  Joseph Brodsky - Beszéd a stadionban

  A múlt hét okozta “avatóbeszédi láz” után talán nem meglepő, hogy ezen a vonalon folytatjuk. Mai alanyunk Joseph Brodsky orosz származású, Nobel-díjas költő és író, aki 1988-ban hat jótanáccsal köszöntötte a Michigani Egyetem végzőseit. Kicsit vallásosabb irányból közelíti ugyan a dolgokat, mint ahogy én tenném, de cserébe nagyon beletalál a tanulságokba – és teszi mindezt olyan hasonlatok és kifejezések kíséretében, hogy szinte már csak azokért is megérte a fordítást. Tovább »

 • David Foster Wallace - Ez a víz

  David Foster Wallace - Ez a víz

  Bevallom, ez most nagyot ütött rajtam. Marcus Aurelius óta semmi nem volt rám olyan mély és azonnali hatással, mint David Foster Wallace – Ez a víz (eredetileg “This Is Water”) című beszéde, amit a Kenyon College 2005-ös évfolyamának diplomaosztóján mondott. És mivel eddig érthetetlen okból nem létezett ilyen, ezért nekiestem, és a legjobb tudásom szerint készítettem egy reményeim szerint talán akár “műfordításnak” is csúfolható magyar változatot. Tovább »

 • Mark Rippetoe - Starting Strength

  Mark Rippetoe - Starting Strength

  Az Aktív május™ zárásaként ma a súlyzós edzés kerül egy kicsit górcső alá. Ha pedig súlyzós edzés, akkor szinte nem is választhatunk mást, mint Mark Rippetoe edző Starting Strength című könyvét, ami gyakorlatilag a műfaj bibliája. Emellett pedig a Fegyencedzés tisztán testsúllyal végzett calisthenics gyakorlatai mellé is jó kiegészítés az elfogulatlanabb “anaerob összkép” érdekében. Tovább »

 • James Driver - HIIT

  James Driver - HIIT

  Dübörög az Aktív május™, ahol a Kék Zónák egyik fő tanulságának, vagyis a rendszeres és változatos testmozgásnak részleteit boncolgatjuk. Túl vagyunk a flexibilitás témakörén némi nyújtással, az egyensúly témakörén némi yoga-val, és most a teljesítőképességünket (na meg vele együtt a pocakunkat) hozhatjuk formába egy kis intenzív edzéssel. Kalauzunk James Driver személyi edző, aki HIIT című könyvében mindent megoszt, amit egy hatékonyabb cardio edzéshez tudnunk kell. Tovább »

 • William Broad - A yoga tudománya

  William Broad - A yoga tudománya

  Haladunk tovább a Kék Zónák által kijelölt aktivitási útvonalon; heti megállónk a yoga. És hát mit mondjak, most sem volt könnyű a könyvválasztás. Az egyik oldalon nyers, gyakorlatokat és pózokat felsoroló, anatómiai pontosságú kötetek sorakoznak, a másik oldalon pedig a megfoghatatlan, keleti miszticizmusban úszik minden. Arany középútnak William Broad díjnyertes újságírói szemléletét, és A yoga tudománya című áttekintését választottam. Tovább »

 • Pavel Tsatsouline - Relaxált nyújtás

  Pavel Tsatsouline - Relaxált nyújtás

  Az Aktív május™ hátralévő részében arra gondoltam, hogy követhetnénk a múlt heti Kék Zónás könyv ide vonatkozó tanácsait. Emlékeztetőül: ott ugye azt mondtuk, hogy optimális esetben a mozgásunk vegyítené a flexibilitást, az egyensúlyt, valamit az aerob (cardio) és anaerob (ellenállással végzett) gyakorlatokat is az egyenletes lefedettség érdekében. Na ezek közül elsőként a flexibilitást tárgyaljuk Pavel Tsatsouline – Relaxált nyújtás című könyve segítségével. Tovább »

 • Dan Buettner - Földünk kék zónái

  Dan Buettner - Földünk kék zónái

  Egy dokumentumfilmben már korábban is hallottam a kék zónákról, és rögtön tudtam, hogy erről még olvasnom kell. Gianni Pes és Michel Poulain korábbi, demográfiai kutatómunkája egy Szardíniai területről szólt, ahol kiemelkedően magas a centenáriusok aránya. Erre a témára vetette rá magát Dan Buettner újságíró is, aki távoli helyek és érdekes témák feltárása közben akadt rá a jelenség Okinawa-i párjára. Ezek a vizsgálódások összeolvadásából és kiszélesedéséből vonunk ma le egy pár hasznos tanulságot… Tovább »