Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • A hamis dilemmákról

  A hamis dilemmákról

  Az elmúlt időszakban három dologba is beleakadtam a véletlenszerű netes barangolásom során, ami (az én fejemben legalábbis) mind ugyanoda lyukadt ki: a “hamis dilemma” névre hallgató kognitív torzításhoz. És ha már ennyire elterjedtnek tűnik, akkor talán érdemes egy pár szót ejteni róla a heti szösszenetben… Tovább »

 • Greg McKeown - Esszencializmus

  Greg McKeown - Esszencializmus

  Teljes gőzzel zakatol a lakásfelújítás, de közben intézni kell az autó téliesítést, határidős hajtás van a munkahelyen, és persze a változatos ügyintézős tennivalók sem pipálják ki magukat. És ha mi távmunkában, gyerekek vagy gondozásra szoruló szülők nélkül is képesek vagyunk így elhavazni, akkor belegondolni sem merek, hogy másnál mi a helyzet. Szóval talán érdemes egy kicsit hátralépni, és újraértékelni, hogy mi is a lényeges… Tovább »

 • A modern oktatási rendszerről

  A modern oktatási rendszerről

  Egy tőlem abszolút idegen érvelés, amiben konkrétan védem az oktatási rendszert. Egy kicsit. Vagy legalábbis felmentem némi felelősség alól. De közben azért továbbra is megköpködöm… Na jó, talán mégsem annyira idegen tőlem ez az érvelés. De a nézőpont új. Tovább »

 • Ichiro Kishimi & Fumitake Koga - Vállald fel bátran önmagad

  Ichiro Kishimi & Fumitake Koga - Vállald fel bátran önmagad

  Mivel Kishimi és Koga könyve az önfejlesztéssel kapcsolatos, és mellesleg jelentős népszerűségnek örvend, így természetesen rajta volt már egy ideje az olvasólistámon. A tetejébe ahányszor csak azon kaptam magam, hogy valaki más véleményén aggodalmaskodok, mindig előrébb is került pár pozícióval. És ahogy mostanában egyre több szituáció tudatosította bennem, mennyire nem bírom még a gondolatát sem, hogy valaki nem kedvel, úgy lett egyre aktuálisabb… Tovább »

 • A jobbratartásról

  A jobbratartásról

  A heti szösszenet egy vicces séta története a parkban, ahol egy teljesen hétköznapi interperszonális “súrlódásra” végre tudatos gondolatokkal válaszoltunk az értelmetlen felfortyanás helyett – na jó, bevallom, a felfortyanás után. De már ez is fejlődés! Tovább »

 • Marshall Rosenberg - Erőszakmentes kommunikáció

  Marshall Rosenberg - Erőszakmentes kommunikáció

  A TED-es előadásmódok elemzésének egyik kulcsmeglátása, hogy a “tálalás” milyen fontos szerepet játszik a kommunikációban. Ennek fényében viszont nem tudtam nem továbbgondolni: ha ez a professzionális és üzleti(esebb) életben ennyire fontos, akkor a személyesebb emberi kapcsolatainkban egyszerűen létszükséglet lenne jobban beleásni magunkat. Természetes választás volt tehát a folytatáshoz Marshall Rosenberg kommunikációs mesterkurzusa… Tovább »

 • A távirányítójavításról

  A távirányítójavításról

  Egy hőskölteménybe illő beszámoló a berögzült és a növekedési szemléletmód küzdelméről – és hogy az utóbbi hogyan vezetett oda, hogy végül csak képes voltam megjavítani anyum távirányítóját. Tovább »

 • Carmine Gallo - Talk Like TED

  Carmine Gallo - Talk Like TED

  Az ötletek korában valamilyen szinten mind árusok vagyunk – magunkat és az ötleteinket áruljuk. Érdemes tehát megtanulnunk hatásosan előadni, hogy azzal meggyőzhessünk és inspirálhassunk másokat – jó esetben “TED színvonalon”. Carmine Gallo a legnépszerűbb TED videók formai és szerkezeti elemzése, számos TED-előadóval lefolytatott interjúja, és sok éves coaching tapasztalata alapján pont erre a hatásos előadásmódra fog minket megtanítani… Tovább »

 • A mentális automatizálásról

  A mentális automatizálásról

  A megváltozott blog tempó értelmében a héten ugye nem könyvet dolgozunk fel, hanem az újdonsült “szösszenet” kategóriát bővítjük egy hamisítatlan Preprocessor bölcsesség-bonbonnal. És tekintve, hogy az elmúlt héten egy bizonyos tanulság két különböző privát beszélgetésben is szinte szó szerint pofán csapott, ezért gondoltam, kezdjünk azzal. Tovább »

 • Sönke Ahrens - Hogyan jegyzeteljünk okosan

  Sönke Ahrens - Hogyan jegyzeteljünk okosan

  A heti könyvünk kimondottan a diákoknak, az akadémikusoknak, és az ismeretterjesztő témákban íróknak szeretne segíteni a hatékonyabb információfeldolgozásban. De aki nem egy gyártósor mellett robotoló automata, és akár egy kicsit is használja a fejét a hétköznapokban – vagy csak szimplán az élethosszig tartó tanulási folyamat “diákja” – az valószínűleg szintén meglátja majd a módszer értékét. Tovább »