Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Évértékelés 2020

  Évértékelés 2020

  Hát mit is mondjak, ez az év más volt. De az általános megítéléssel szemben nekem inkább értelemben más! Egy mondatban talán úgy tudnám összefoglalni, hogy “Megy ez, ha viszik”. Azt viszont ugye senki nem kötötte meg, hogy egy mondat legyen – úgyhogy ennél azért egy kicsit szószátyárabban is értékelném a 2020-as eseményeket… Tovább »

 • Szociális áttekintés

  Szociális áttekintés

  Telik-múlik a “repeta-december”, amit a szociális vonatkozásokkal folytatunk. Érintjük itt a párkapcsolatokat, a társasági viselkedést, vezetési/stratégiai elveket, illetve néhány életrajzot és fontosabb regényt is… Tovább »

 • Fizikai áttekintés

  Fizikai áttekintés

  A karácsonyi készülődések közepette ugyan, de tovább zakatol a “repeta-hónap”. Múlt héten a mentális témaköröket ismételtük, ezen a héten pedig a fizikai dolgokkal folytatjuk… Tovább »

 • Mentális áttekintés

  Mentális áttekintés

  Az időközönkénti ismétlés minden jó tanulási módszerben alapkövetelmény. Ezzel nem csak hogy visszakapaszkodunk arra a megértési szintre, ahova korábban már eljutottunk, de pluszban még a későbbi felejtési ütemünket is lassítjuk. Ha ezt elégszer megtesszük, bizonyos dolgok örökre a fejünkbe vésődnek. Én pedig őszintén hiszem, hogy amikről itt idén olvastunk, azok mindenkinek nyugodtan beéghetnek. Tovább »

 • J. D. Salinger - Zabhegyező

  Épp csak kettőt pislogtam, és már a második kör végéhez is értünk: az első 21 olvasmány közül csak az 1984-nek hiányzik a párja. Ezt a bizonyos párt viszont a disztópikus jövőkép helyett próbáltam egy kicsit általánosabban, a “klasszikus fikció” vonalon megkeresni. Az eredmény J. D. Salinger Zabhegyezője… Tovább »

 • Mason Currey - Napi rituálék

  A mai bejegyzés két alapra is épít. Egyrészt világos volt, hogy a Totto-chan párjának valami életrajz-szerűt illene keresnem. Másrészt a saját napirendemmel való folyamatos küzdelem természetes módon sodor abba az irányba, hogy mások életrajzában is leginkább a rendszert keressem. Ezek fényében jelentős “Aha!” pillanat volt beleakadni Mason Currey Napi rituálék című könyvébe. Tovább »

 • Thich Nhat Hanh - A tudatosság csodája

  John Yates tudományos és kissé talán hideg megközelítése után úgy gondoltam, nem árthat egy fokkal melegebb nézőponttal kiegészíteni a meditáció körbejárását. A netes ajánlások alapján erre Thich Nhat Hanh a legalkalmasabb. Barátunk egy vietnámi Buddhista szerzetes, zen mester, önkéntes segítő és béke nagykövet, aki számos művében hirdeti a tudatosság és az együttérzés alapjait. A tudatosság csodája című rövid kis könyve pedig számos kritika szerint a “legjobb bevezetés” a témába. Tovább »

 • Susan Cain - Csend

  Ha a párkapcsolatok témakörét újra általános emberi kapcsolatokká szélesítjük (mint ahogy tettük azt Dale Carnegie könyvével a szeretetnyelvek után), akkor szerintem következőként érdemes lenne az introvertáltság és extrovertáltság közti különbségeket kitárgyalni. Ehhez pedig nem is kérhetnénk jobb áttekintést, mint amit Susan Cain – Csend című könyve nyújt. Tovább »

 • John Gottman - A jól működő házasság 7 alapelve

  Habár Gary Chapman szeretetnyelvei önmagukban is sokat segítenek, a konfliktusok kezelésére nem igazán térnek ki. Ezért párjukként igyekeztem egy kicsit általánosabb kapcsolati útmutatót keresni a hétre. Erre a célra pedig John Gottman – A jól működő házasság 7 alapelve című könyve tűnt a logikus választásnak – ami legalább olyan népszerű és megbecsült, mint amennyire egyes Marsról illetve Vénuszról származó alternatívái komolytalanok. Tovább »

 • Matthew Walker - Miért alszunk?

  Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom Christie Aschwanden regenerálódásról szóló könyvét, az valahogy így nézne ki: Gyakorlatilag az alvás az egyetlen említésre méltó “módszer”, minden más a placebo szintjén mozog. Ezek után nem meglepő talán, hogy a párjának egy olyan könyvet választottam, ami kimondottan az alvásra koncentrál. És habár Aschwanden eleve elég hízelgő képet festett az alvásról, Matthew Walker – Miért alszunk című könyve még rátett három lapáttal! Tovább »