Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Aldous Huxley - Szép új világ

  Aldous Huxley - Szép új világ

  A mai bejegyzésben ismét az utópia/disztópia kategóriában kalandozunk: úti célunk Aldous Huxley klasszikusa, a Szép új világ. Akinek nem tetszett az 1984 erőszakon és félelmen alapuló diktatúrája, azt megnyugtatom, hogy itt pont az ellenkezőjét fogja kapni. Akinek viszont tetszett az 1984, mint kijózanító és elrettentő társadalmi jóslat, azt pedig azzal nyugtatom meg, hogy ez itt sem lesz másképp. Tovább »

 • Rendszerváltás: rendszertelenedés

  Rendszerváltás: rendszertelenedés

  Az előző szösszenet “A kiégés elkerüléséről” szólt. A benne szereplő gondolatok pedig olyan mély nyomot hagytak, hogy utána a menetrend szerint várható havi második könyv már nem is érkezett. Szándékosan. Szó szerint visszatartottam magam a rápörgéstől, mert be kellett látnom, hogy egy csomó (felesleges?) gyomoridegem innen származott. Tovább »

 • A kiégés elkerüléséről

  A kiégés elkerüléséről

  Feleségem egyik kedvenc, rendszeresen követett YouTube csatornája a “(t)edd magad szabaddá”, amire (a névből gondolom nyilvánvalóan) az étkezés témakörén keresztül talált rá. És talán meglepő, de pont ebből a forrásból kaptam pár napja egy váratlan, de annál hatásosabb és szívesebben fogadott jótanácsot a kiégés elkerülésével kapcsolatban… Tovább »

 • Bruce Bueno de Mesquita & Alastair Smith - Diktátorok kézikönyve

  Bruce Bueno de Mesquita & Alastair Smith - Diktátorok kézikönyve

  Első ránézésre ritkán logikus, hogy a nyilvánvalóan korrupt, csaló, hazug, [illeszd ide a kedvenc negatív jelződet] politikusok hogy maradnak hatalmi pozícióban olyan sokáig. Hogy lehet egy erőforrásokban gazdag ország lakossága szegény? Hogy lehet egy rendszeres természeti csapások által sújtott terület felkészületlen az N+1-edik alkalommal is? Ezekről tanulunk most egy kicsit… Tovább »

 • A új kezdetek gyakorításáról

  A új kezdetek gyakorításáról

  A héten még nincs új tartalom. És ha abból a szemszögből nézzük, hogy “Nincs új a nap alatt”, akkor igazából eddig sem volt. Egy gyors emlékeztető viszont talán jobban szolgál mindenkit, mint a semmi. Úgyhogy 2022 megindítására – mondhatni egy ilyen Marcus-os, meditációs jelleggel – csak azt a gondolatot szeretném pár szóban elismételni, ami amúgy is a fejemben kavarog így január elején. Tovább »

 • Évértékelés 2021

  Évértékelés 2021

  Nem szeretnék túlzottan ráfeküdni az “Ez az év hova lett?!” jellegű klisékre, de… Ez az év hova lett?! Érzetre nagyon korai még a szilveszter, és éves adagnak kevés a haladás. Szerencsére – a kényszeres jegyzetelésemnek és magának a blognak hála – írásos bizonyítékkal is rendelkezem, hogy azért mégsem csak a seggem vakartam 2021-ben… Tovább »

 • Projektekről és területekről

  Projektekről és területekről

  A múlt heti bejegyzés óta bevallom, elég sokat gondolkoztam a saját evéssel kapcsolatos hozzáállásomon. Belefutottam ugyanis miatta egy látszólagos ellentmondásba az étkezés “megfelelő helyen kezelése” és néhány konkrét fitness célom között. Ezt a feszültséget végül azzal sikerült feloldanom, hogy emlékeztettem magam a projektek és a területek közti különbségre – amit most megosztanék, hátha valaki másnak is épp ezt kell hallania. Tovább »

 • Lukács Liza - Az éhes lélek gyógyítása

  Lukács Liza - Az éhes lélek gyógyítása

  Heti témánk Lukács Liza – Az éhes lélek gyógyítása című könyve, aminek alapvető tézise, hogy nagyon is jelentős a pszichológia szerepe a fogyásban. Csak hát sajnos ezt máshol vagy egyáltalán nem tárgyalják, vagy ha igen, akkor is csak a “legyél keményebb, nincs kifogás, megcsinálod” formában teszik. Na mi most rendesen tárgyalni fogjuk, és ez remélhetőleg nem csak az evészavarban szenvedőknek, de a segítő szándékú környezetük számára is hasznos lesz. Tovább »

 • Majmokról, kunyhókról és kerítésekről

  Majmokról, kunyhókról és kerítésekről

  A mai szösszenet két apró, de tanulságos történeten keresztül szerette volna szemléltetni a hátralépés és a továbbgondolás fontosságát. Hogy miért csak “szerette volna”? Mindjárt arra is kitérek. Előbb jöjjön a két sztori… Tovább »

 • Giles Slade - Made to Break

  Giles Slade - Made to Break

  Az esszencializmusból egy kicsit anyagibb minimalizmusba fordulva, a héten a tervezett elavulás témakörét szeretném egy kicsit boncolgatni. Ehhez pedig Giles Slade kanadai társadalomkritikus Made to Break (magyarul kb. “Azért készült, hogy elromoljon”) című könyvét hívjuk segítségül, ami az amerikai történelem mérföldkövein keresztül követi végig a tervezett elavulás útját. Tovább »