Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Integritás riport 2022

  Integritás riport 2022

  Már a tavaly indított integritás riport rovat megalapozásánál lehetett tudni, hogy a benne megfogalmazott “személyes alkotmány” egy olyan ideál halmaz lesz, amit esélyem sincs elérni soha. Arra viszont továbbra is érdemes kitérni, hogy miben, miért és mennyire vallottam kudarcot az azóta eltelt egy évben… Hátha jövőre jobb lesz. Tovább »

 • Sarah Wilson - Élet szorongás és pánik nélkül?

  Sarah Wilson - Élet szorongás és pánik nélkül?

  Témánk a szorongás, kiszemelt kalauzunk pedig Sarah Wilson újságíró, aki emellett egy produktív, magasan funkcionáló idegbeteg – és ez utóbbit abszolút elismeréssel mondom. Könyvében nem egy pszichológus szakvéleményét kapjuk, sem egy önjelölt guru étrendjét és edzéstervét. Amit kapunk, az egy kutakodó, utánanéző, forrásokat kergető, mindent kipróbáló, és nem mellesleg gyerekkora óta szorongással küzdő nő több évtizedes tapasztalatai. Tovább »

 • Dobozokról és gombolyagokról

  Dobozokról és gombolyagokról

  Nemrégiben beleakadtam egy reddit posztba, ami igencsak éles és alapvető, mégis vicces ellentétet húzott a férfiak és a nők közé. Erről pedig eszembe jutott egy sokkal régebbi, de szinte azonos témát feldolgozó Mark Gungor előadás, ami azóta is nagy hatással van a párkapcsolati hozzáállásomra. Hadd meséljek hát egy kicsit Gungor agyi modelljéről. Tovább »

 • Diana DeLonzor - Soha ne késs el többé

  Diana DeLonzor - Soha ne késs el többé

  Karakterfejlesztés címszó alatt megcéloztam magamon azt az “alacsonyan lógó” javítanivalót, miszerint képes vagyok szinte mindenhonnan elkésni. Nem úsztam viszont a könyv opciókban – és ahol szóba került a téma, ott is eléggé egy kaptafára kezeltek mindenkit. Ezért is esett olyan jól, amikor végre beleakadtam Diana DeLonzor – Never Be Late Again című könyvébe, amiben egész konkrétan hét típusra osztjuk az érintetteket… Tovább »

 • A kontextusváltásról

  A kontextusváltásról

  Az emberi agy is pont úgy képes a párhuzamosságra, mint a számítógépek – sehogy. Az időosztásos rendszerek tulajdonképpen annyit tesznek, hogy gyorsan váltogatnak különböző programok között, ezzel keltve azt a látszatot, hogy minden szál párhuzamosan halad. Ez a váltogatás viszont nem olcsó, ami a gépekhez hasonlóan az emberi produktivitásra is nagyban kihat… Tovább »

 • Robert M. Pirsig - A ​zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete

  Robert M. Pirsig - A ​zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete

  Ebbe a könyvbe gyakorlatilag teljesen vakon fogtam bele. Annyit tudtam, hogy “kult klasszikus”, és hogy ezért előbb vagy utóbb majd úgyis fel “kell” dolgoznom, de kb. ennyi. Aztán a megrágása bizony el is tartott egy darabig, de nem hiába. Maradjunk annyiban, hogy kamatosan téríti meg a ráfordított időt. Tovább »

 • Űr-öreg Abed titkos technikája

  Űr-öreg Abed titkos technikája

  Ha a múlton rágódás és a jövőn aggódás varázsütésre kiesnének a képből, akkor csak a jelen megélése maradna. Ez pedig azért lenne jó, mert amúgy is csak a jelenben tehetünk bármit, amivel befolyásolhatjuk a jövőt – és csak a jelenben bizonyíthatjuk, hogy bármit is tanultunk a múltból. Ennek örömére a mai bejegyzésben a leggyakrabban használt múltból jelenbe terelő trükkömet szeretném veletek megosztani. Tovább »

 • Aldous Huxley - Szép új világ

  Aldous Huxley - Szép új világ

  A mai bejegyzésben ismét az utópia/disztópia kategóriában kalandozunk: úti célunk Aldous Huxley klasszikusa, a Szép új világ. Akinek nem tetszett az 1984 erőszakon és félelmen alapuló diktatúrája, azt megnyugtatom, hogy itt pont az ellenkezőjét fogja kapni. Akinek viszont tetszett az 1984, mint kijózanító és elrettentő társadalmi jóslat, azt pedig azzal nyugtatom meg, hogy ez itt sem lesz másképp. Tovább »

 • Rendszerváltás: rendszertelenedés

  Rendszerváltás: rendszertelenedés

  Az előző szösszenet “A kiégés elkerüléséről” szólt. A benne szereplő gondolatok pedig olyan mély nyomot hagytak, hogy utána a menetrend szerint várható havi második könyv már nem is érkezett. Szándékosan. Szó szerint visszatartottam magam a rápörgéstől, mert be kellett látnom, hogy egy csomó (felesleges?) gyomoridegem innen származott. Tovább »

 • A kiégés elkerüléséről

  A kiégés elkerüléséről

  Feleségem egyik kedvenc, rendszeresen követett YouTube csatornája a “(t)edd magad szabaddá”, amire (a névből gondolom nyilvánvalóan) az étkezés témakörén keresztül talált rá. És talán meglepő, de pont ebből a forrásból kaptam pár napja egy váratlan, de annál hatásosabb és szívesebben fogadott jótanácsot a kiégés elkerülésével kapcsolatban… Tovább »