Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Projektekről és területekről

  Projektekről és területekről

  A múlt heti bejegyzés óta bevallom, elég sokat gondolkoztam a saját evéssel kapcsolatos hozzáállásomon. Belefutottam ugyanis miatta egy látszólagos ellentmondásba az étkezés “megfelelő helyen kezelése” és néhány konkrét fitness célom között. Ezt a feszültséget végül azzal sikerült feloldanom, hogy emlékeztettem magam a projektek és a területek közti különbségre – amit most megosztanék, hátha valaki másnak is épp ezt kell hallania. Tovább »

 • Lukács Liza - Az éhes lélek gyógyítása

  Lukács Liza - Az éhes lélek gyógyítása

  Heti témánk Lukács Liza – Az éhes lélek gyógyítása című könyve, aminek alapvető tézise, hogy nagyon is jelentős a pszichológia szerepe a fogyásban. Csak hát sajnos ezt máshol vagy egyáltalán nem tárgyalják, vagy ha igen, akkor is csak a “legyél keményebb, nincs kifogás, megcsinálod” formában teszik. Na mi most rendesen tárgyalni fogjuk, és ez remélhetőleg nem csak az evészavarban szenvedőknek, de a segítő szándékú környezetük számára is hasznos lesz. Tovább »

 • Majmokról, kunyhókról és kerítésekről

  Majmokról, kunyhókról és kerítésekről

  A mai szösszenet két apró, de tanulságos történeten keresztül szerette volna szemléltetni a hátralépés és a továbbgondolás fontosságát. Hogy miért csak “szerette volna”? Mindjárt arra is kitérek. Előbb jöjjön a két sztori… Tovább »

 • Giles Slade - Made to Break

  Giles Slade - Made to Break

  Az esszencializmusból egy kicsit anyagibb minimalizmusba fordulva, a héten a tervezett elavulás témakörét szeretném egy kicsit boncolgatni. Ehhez pedig Giles Slade kanadai társadalomkritikus Made to Break (magyarul kb. “Azért készült, hogy elromoljon”) című könyvét hívjuk segítségül, ami az amerikai történelem mérföldkövein keresztül követi végig a tervezett elavulás útját. Tovább »

 • A hamis dilemmákról

  A hamis dilemmákról

  Az elmúlt időszakban három dologba is beleakadtam a véletlenszerű netes barangolásom során, ami (az én fejemben legalábbis) mind ugyanoda lyukadt ki: a “hamis dilemma” névre hallgató kognitív torzításhoz. És ha már ennyire elterjedtnek tűnik, akkor talán érdemes egy pár szót ejteni róla a heti szösszenetben… Tovább »

 • Greg McKeown - Esszencializmus

  Greg McKeown - Esszencializmus

  Teljes gőzzel zakatol a lakásfelújítás, de közben intézni kell az autó téliesítést, határidős hajtás van a munkahelyen, és persze a változatos ügyintézős tennivalók sem pipálják ki magukat. És ha mi távmunkában, gyerekek vagy gondozásra szoruló szülők nélkül is képesek vagyunk így elhavazni, akkor belegondolni sem merek, hogy másnál mi a helyzet. Szóval talán érdemes egy kicsit hátralépni, és újraértékelni, hogy mi is a lényeges… Tovább »

 • A modern oktatási rendszerről

  A modern oktatási rendszerről

  Egy tőlem abszolút idegen érvelés, amiben konkrétan védem az oktatási rendszert. Egy kicsit. Vagy legalábbis felmentem némi felelősség alól. De közben azért továbbra is megköpködöm… Na jó, talán mégsem annyira idegen tőlem ez az érvelés. De a nézőpont új. Tovább »

 • Ichiro Kishimi & Fumitake Koga - Vállald fel bátran önmagad

  Ichiro Kishimi & Fumitake Koga - Vállald fel bátran önmagad

  Mivel Kishimi és Koga könyve az önfejlesztéssel kapcsolatos, és mellesleg jelentős népszerűségnek örvend, így természetesen rajta volt már egy ideje az olvasólistámon. A tetejébe ahányszor csak azon kaptam magam, hogy valaki más véleményén aggodalmaskodok, mindig előrébb is került pár pozícióval. És ahogy mostanában egyre több szituáció tudatosította bennem, mennyire nem bírom még a gondolatát sem, hogy valaki nem kedvel, úgy lett egyre aktuálisabb… Tovább »

 • A jobbratartásról

  A jobbratartásról

  A heti szösszenet egy vicces séta története a parkban, ahol egy teljesen hétköznapi interperszonális “súrlódásra” végre tudatos gondolatokkal válaszoltunk az értelmetlen felfortyanás helyett – na jó, bevallom, a felfortyanás után. De már ez is fejlődés! Tovább »

 • Marshall Rosenberg - Erőszakmentes kommunikáció

  Marshall Rosenberg - Erőszakmentes kommunikáció

  A TED-es előadásmódok elemzésének egyik kulcsmeglátása, hogy a “tálalás” milyen fontos szerepet játszik a kommunikációban. Ennek fényében viszont nem tudtam nem továbbgondolni: ha ez a professzionális és üzleti(esebb) életben ennyire fontos, akkor a személyesebb emberi kapcsolatainkban egyszerűen létszükséglet lenne jobban beleásni magunkat. Természetes választás volt tehát a folytatáshoz Marshall Rosenberg kommunikációs mesterkurzusa… Tovább »