Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • James Driver - HIIT

  James Driver - HIIT

  Dübörög az Aktív május™, ahol a Kék Zónák egyik fő tanulságának, vagyis a rendszeres és változatos testmozgásnak részleteit boncolgatjuk. Túl vagyunk a flexibilitás témakörén némi nyújtással, az egyensúly témakörén némi yoga-val, és most a teljesítőképességünket (na meg vele együtt a pocakunkat) hozhatjuk formába egy kis intenzív edzéssel. Kalauzunk James Driver személyi edző, aki HIIT című könyvében mindent megoszt, amit egy hatékonyabb cardio edzéshez tudnunk kell. Tovább »

 • William Broad - A yoga tudománya

  William Broad - A yoga tudománya

  Haladunk tovább a Kék Zónák által kijelölt aktivitási útvonalon; heti megállónk a yoga. És hát mit mondjak, most sem volt könnyű a könyvválasztás. Az egyik oldalon nyers, gyakorlatokat és pózokat felsoroló, anatómiai pontosságú kötetek sorakoznak, a másik oldalon pedig a megfoghatatlan, keleti miszticizmusban úszik minden. Arany középútnak William Broad díjnyertes újságírói szemléletét, és A yoga tudománya című áttekintését választottam. Tovább »

 • Pavel Tsatsouline - Relaxált nyújtás

  Pavel Tsatsouline - Relaxált nyújtás

  Az Aktív május™ hátralévő részében arra gondoltam, hogy követhetnénk a múlt heti Kék Zónás könyv ide vonatkozó tanácsait. Emlékeztetőül: ott ugye azt mondtuk, hogy optimális esetben a mozgásunk vegyítené a flexibilitást, az egyensúlyt, valamit az aerob (cardio) és anaerob (ellenállással végzett) gyakorlatokat is az egyenletes lefedettség érdekében. Na ezek közül elsőként a flexibilitást tárgyaljuk Pavel Tsatsouline – Relaxált nyújtás című könyve segítségével. Tovább »

 • Dan Buettner - Földünk kék zónái

  Dan Buettner - Földünk kék zónái

  Egy dokumentumfilmben már korábban is hallottam a kék zónákról, és rögtön tudtam, hogy erről még olvasnom kell. Gianni Pes és Michel Poulain korábbi, demográfiai kutatómunkája egy Szardíniai területről szólt, ahol kiemelkedően magas a centenáriusok aránya. Erre a témára vetette rá magát Dan Buettner újságíró is, aki távoli helyek és érdekes témák feltárása közben akadt rá a jelenség Okinawa-i párjára. Ezek a vizsgálódások összeolvadásából és kiszélesedéséből vonunk ma le egy pár hasznos tanulságot… Tovább »

 • Paulo Coelho - Az alkimista

  Paulo Coelho - Az alkimista

  Az alkimista egy rövid, tömör tanmese, ami az első félévben kemény 2, azaz kettő darab elkelt példánytól egészen a 80 nyelvre lefordításig és a nemzetközi best-seller státuszig jutott. És habár ez önmagában még nem garancia a minőségre, azért bevallom, kíváncsi voltam, milyen könyv képes ekkora kultuszt építeni maga köré. Tovább »

 • Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása - 2. rész

  Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása - 2. rész

  Múlt héten ugye megbeszéltünk mindent Stephen R. Covey – A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvéből, ami az egyéni győzelmekhez (azaz saját magunk gatyába rázásához) szükséges. És a sorrend nem véletlen: egyéni győzelem nélkül nincs közös győzelem! Viszont attól, hogy egyszer elérjük a függetlenséget, ne elégedjünk meg vele – lépjünk inkább tovább a sokkal pozitívabb kicsengésű “egymásrautaltság” felé. Tovább »

 • Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

  Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

  Bevallom, Stephen Covey könyvével kapcsolatban elég megosztott véleményekkel találkoztam. Egyrészről sokan az eleve unszimpatikus “sikerkönyv” kategória egy ódivatú tagjának tartják; mások szerint viszont ha hajlandóak vagyunk a külsőségek mögé tekinteni, számos időtlen igazsággal találkozhatunk. Én úgy voltam vele, hogy már csak a puszta népszerűsége miatt is megérdemel egy esélyt – és utólag egyértelműen az “időtlen igazságos” táborba sorolom magam! Tovább »

 • Tara Westover - A tanult lány

  Tara Westover - A tanult lány

  A héten tovább feszegetjük a (folyamatos) tanulás témakörét, csak most a konkrét produktivitási tanácsok helyett egy visszaemlékezés segítségével. A hatékonyság ugyanis csak akkor számít, ha már eleve tanulni akarunk – és tanulni pedig valószínűleg akkor fogunk akarni, ha felismerjük, hogy az mekkora érték. Na ez a felismerés az, ami mellett gyakorlatilag nem lehet elmenni Tara Westover – A tanult lány című könyvét olvasva. Tovább »

 • Gin Stephens - Fast. Feast. Repeat.

  Gin Stephens - Fast. Feast. Repeat.

  Jason Fung táplálkozási tanácsai között is hangsúlyosan szerepelt az időszakos böjtölés, ezért gondoltam egy dedikált könyv segítségével érdemes lenne jobban elmerülni a részletekben. Ezt a célt szolgálja most Gin Stephens – Fast. Feast. Repeat. (magyarul kb. “Böjtölj. Lakomázz. Ismételd.”) című összefoglalója. És mivel Gin barátnőnknek doktorija van oktatásból, így rajta keresztül remélhetőleg sikerül majd érthetően elmagyarázni a relatíve bonyolult dolgokat is. Tovább »

 • Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Simon Sinek - Kezdj a miérttel!

  Bevallom, nem tudtam, mire számítsak Simon Sinek – Kezdj a miérttel! című könyvétől. De már annyi “legjobb” és “kedvenc” listán találkoztam vele, hogy kíváncsiságból előre vettem. Mint kiderült, egyszerre lefedi a havi “hagyományos önfejlesztés” és “marketing” kvótámat. És a tetejébe az a fajta könyv, ami egy relatíve egyszerű de mégis jelentőségteljes üzenettel egy csomó mindent más megvilágításba helyez. Tovább »