Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • A nyálkagomba alapú vasúthálózat tervezésről

  A nyálkagomba alapú vasúthálózat tervezésről

  …avagy hogyan alkalmazhatjuk egy agyatlan, egysejtű élőlény terjeszkedési és tápanyag fogyasztási stratégiáját az önmegvalósításban. Tovább »

 • Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Nem baj, ha az ön-marketing-től elkap minket a hányinger. Legtöbbször mást is. De valamilyen formában sajnos muszáj, mert alkotóként nem jellemző, hogy mi találnánk meg a közönségünket. Inkább ők találnak ránk – a cél ezt megkönnyíteni nekik. Ehhez adhat segítséget Austin Kleon módszere, ami egyszerűen a munkánk folyamatos megosztásán alapul. Tovább »

 • A halálra készülésről

  A halálra készülésről

  A blog kezdete óta meglepően gyakran kerülök szembe a halállal, legalábbis elméleti szinten. Legyen ez az egészséges életmódon keresztül (ahol elodázni próbáljuk), a történelmen és politikán keresztül (ahol tanulni próbálunk belőle), az absztraktabb filozófiákon keresztül (ahol az értelmén, vagy az utána következőkön töprengünk), az ökológián keresztül (ahol globálisabb kontextusban vizsgáljuk), vagy akár a produktivitáson keresztül (ahol a hagyatékunkat építjük). Tovább »

 • Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Habár a nőkön csattan jobban az ostor, a gyerekvállalás témaköre általános. A termékenységgel kapcsolatos döntés (és annak társadalmi és politikai következményei) mindenkit érintenek; az öregedés és a gondviselés szükségessége univerzális kérdések. Beszéljünk hát egy kicsit a gyerekvállalásról, és annak sokszor el nem ismert opcionalitásáról… Tovább »

 • Kuglófokról és cappuccinokról

  Kuglófokról és cappuccinokról

  …avagy miért fontos a hála, és hogyan találtam rá az új kedvenc idézetemre, amivel erre emlékeztethetem magam. Tovább »

 • Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Vizsgáltuk már a párkapcsolatokat a szeretetnyelvek, az erőszakmentes kommunikáció, vagy épp a jó házasság alapelveinek szemszögéből. Ám ezek mind kissé plátói módon álltak a szexualitás témaköréhez. Na ma ezt a rést fogjuk betömni – már ha értitek, mire gondolok… Tovább »

 • Önmagunk "meghackeléséről"

  Önmagunk "meghackeléséről"

  Még az egyetemista éveim vége felé jött ki egy marha jó kis puzzle játék Hack’n’Slash címmel, ami – amellett, hogy egy kriminálisan alulértékelt videojáték-történelmi remekmű – egy váratlanul fennkölt önfejlesztési tanulságot rejteget… Tovább »

 • Mark Manson - A "leszarom" rafinált művészete

  Mark Manson - A "leszarom" rafinált művészete

  Mark Manson könyve régóta pihent már az olvasólistámon. Egy mocskos szájú, saját hibáin élcelődő, filozofikus gondolkodásmódot terjeszteni igyekvő fiatal srác osztja az észt – mondjuk úgy, hogy nem volt nehéz azonosulnom vele. A cím pedig már csak ráadás, mert az önmagamban való csalódásra és az elégedetlenségre való hajlamom miatt éreztem, hogy rám fér a leszarom forte tabletta… Tovább »

 • A megszállottság hátrányairól

  A megszállottság hátrányairól

  Egy korábbi séta alkalmával érdekes párhuzamba botlottam A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészetét író Robert Pirsig, az Út a vadonba című könyvből híres Chris McCandles, és a Zabhegyezőből ismert Holden Caulfield között… Tovább »

 • Rutger Bregman - Utópia realistáknak

  Rutger Bregman - Utópia realistáknak

  Nem titkolt vesszőparipám, hogy a jelen technológiai fejlettsége mellett groteszknek tartom a munka szükségességét, és mindig örömmel veszem, ha valaki hajlandó kiállni a garantált alapjövedelem jövőképéért. De attól, hogy én személy szerint hiszek benne, a szükséges szociális és/vagy közgazdasági háttérrel eddig nem rendelkeztem, hogy a Universal Basic Income (UBI) védelmére kelhessek. Ezt a hiányosságot pótoljuk most Rutger Bregman segítségével… Tovább »