Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Évértékelés 2022

  Évértékelés 2022

  No, hát lassan a 2022-re is keresztet vethetünk. Vagyis itt az ideje egy (most már talán hagyományosnak mondható) évértékelésnek… Tovább »

 • A termosztátprogramozásról

  A termosztátprogramozásról

  …avagy hogyan tesztelte az élet, hogy a Dweck-féle növekedési szemléletmód leckét szó szerint “álmomból felkeltve” is tudom-e. Tovább »

 • James Nestor - Lélegzet

  James Nestor - Lélegzet

  Könyvesbolti kutakodás során akadtam először James Nestor - Lélegzet című könyvébe, ami kiváló kiegészítésnek tűnt a yoga/nyújtás/meditálás/alvás jellegű önkarbantartási technikák mellé. És habár több benne az anekdota mint a statisztika, Nestor még így is nagyon meggyőző képet fest arról, hogy a lélegzet tudatos irányítása a “hiányzó láncszem” az egészségünk karbantartásából… Tovább »

 • A nyálkagomba alapú vasúthálózat tervezésről

  A nyálkagomba alapú vasúthálózat tervezésről

  …avagy hogyan alkalmazhatjuk egy agyatlan, egysejtű élőlény terjeszkedési és tápanyag fogyasztási stratégiáját az önmegvalósításban. Tovább »

 • Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Nem baj, ha az ön-marketing-től elkap minket a hányinger. Legtöbbször mást is. De valamilyen formában sajnos muszáj, mert alkotóként nem jellemző, hogy mi találnánk meg a közönségünket. Inkább ők találnak ránk – a cél ezt megkönnyíteni nekik. Ehhez adhat segítséget Austin Kleon módszere, ami egyszerűen a munkánk folyamatos megosztásán alapul. Tovább »

 • A halálra készülésről

  A halálra készülésről

  A blog kezdete óta meglepően gyakran kerülök szembe a halállal, legalábbis elméleti szinten. Legyen ez az egészséges életmódon keresztül (ahol elodázni próbáljuk), a történelmen és politikán keresztül (ahol tanulni próbálunk belőle), az absztraktabb filozófiákon keresztül (ahol az értelmén, vagy az utána következőkön töprengünk), az ökológián keresztül (ahol globálisabb kontextusban vizsgáljuk), vagy akár a produktivitáson keresztül (ahol a hagyatékunkat építjük). Tovább »

 • Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Habár a nőkön csattan jobban az ostor, a gyerekvállalás témaköre általános. A termékenységgel kapcsolatos döntés (és annak társadalmi és politikai következményei) mindenkit érintenek; az öregedés és a gondviselés szükségessége univerzális kérdések. Beszéljünk hát egy kicsit a gyerekvállalásról, és annak sokszor el nem ismert opcionalitásáról… Tovább »

 • Kuglófokról és cappuccinokról

  Kuglófokról és cappuccinokról

  …avagy miért fontos a hála, és hogyan találtam rá az új kedvenc idézetemre, amivel erre emlékeztethetem magam. Tovább »

 • Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Vizsgáltuk már a párkapcsolatokat a szeretetnyelvek, az erőszakmentes kommunikáció, vagy épp a jó házasság alapelveinek szemszögéből. Ám ezek mind kissé plátói módon álltak a szexualitás témaköréhez. Na ma ezt a rést fogjuk betömni – már ha értitek, mire gondolok… Tovább »

 • Önmagunk "meghackeléséről"

  Önmagunk "meghackeléséről"

  Még az egyetemista éveim vége felé jött ki egy marha jó kis puzzle játék Hack’n’Slash címmel, ami – amellett, hogy egy kriminálisan alulértékelt videojáték-történelmi remekmű – egy váratlanul fennkölt önfejlesztési tanulságot rejteget… Tovább »