Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • A kávé szimbolikájáról

  A kávé szimbolikájáról

  …avagy egy meglepő biokémiai érdekesség összefüggése napjaink toxikus produktivitásával. Tovább »

 • Shawn Achor - A boldogság mint versenyelőny

  Shawn Achor - A boldogság mint versenyelőny

  Ha keményen dolgozunk, akkor sikeresek leszünk, és miután sikeresek lettünk, boldogok is leszünk. Ez a jelenleg aktuális alapformula, amit a szülőktől, az iskolából, a munkahelyről, vagy csak úgy általánosságban a társadalomtól összeszedünk. Ám ez sajnos egy abszolút torz modell, ami egyáltalán nem fedi a valóságot. Mi lenne, ha egyszerűen megfordítanánk? Tovább »

 • Arnold Schwarzenegger - Az önerő mítoszáról

  Arnold Schwarzenegger - Az önerő mítoszáról

  Legutóbb szóba került Malcolm Gladwell “Kivételesei” kapcsán, hogy mennyire nem csak a saját erőfeszítésünk számít a siker elérésében. Erre az üzenetre szeretnék most tovább ráerősíteni Arnold Schwarzenegger igencsak témába vágó 2017-es Houston-i avatási beszédével – aminek, mint kiderült, eddig nem volt egy rendes magyar változata. Eddig. Tovább »

 • Malcolm Gladwell - Kivételesek

  Malcolm Gladwell - Kivételesek

  A kiugró sikereket leggyakrabban az egyén győzelmének, vagyis egy tisztán egyszemélyes, független erőfeszítésnek tekintjük. Figyelembe sem véve, hogy mekkora hatással lehetnek az eredményeinkre a körülményeink, a lehetőségeink, a társadalmunk kultúrája – vagy akár csak a korszak, amibe születtünk. Ezt a kollektív téveszménket igyekszünk most eloszlatni Malcolm Gladwell - Kivételesek című könyve segítségével. Tovább »

 • Az IKIGAI irányáról

  Az IKIGAI irányáról

  …avagy miért érdemes az életünk értelmével kapcsolatban nem csak a céllal, hanem az odavezető úttal is foglalkozni. Tovább »

 • Charles Wheelan - Tíz és fél dolog, ami még egyetlen avatási beszédben sem hangzott el

  Charles Wheelan - Tíz és fél dolog, ami még egyetlen avatási beszédben sem hangzott el

  A Dartmouth College osztálynapján hárman mondanak beszédet, köztük egy választott tanár. 2011-ben Charles Wheelan-re esett a választás – annak ellenére, hogy akkoriban hivatalosan épp nem is volt a tanári kar tagja. És ha ideiglenes, beugró közgazdaságtan és statisztika oktatóként olyan mély benyomást sikerült tennie a diákjaira, hogy kvázi szabályellenesen őt kérték fel erre a posztra, az azért elmond valamit. Tovább »

 • Az audiovizuális prezentáció előnyeiről

  Az audiovizuális prezentáció előnyeiről

  …avagy vééégre itt a Preprocessor YouTube csatorna! Tovább »

 • Oliver Burkeman - 4000 hét

  Oliver Burkeman - 4000 hét

  Ennek az állítólagos idő menedzsment könyvnek a valódi tartalmáról már a borítón elfonnyadó banán is árulkodik, de maga a szerző sem árul zsákba macskát: faltól falig kapjuk a képünkbe a szégyentelenül nyers és lehangoló halál fókuszt. És valahogy mégis sikerül megkönnyebbülve, fellélegezve, időnk biztosabb terelgetési képességével a zsebünkben távozni a kasszától. Na ez a nem semmi! Tovább »

 • A pofátlanság csimborasszójáról

  A pofátlanság csimborasszójáról

  …avagy hogyan kell nyitott ajtókat találni ott is, ahol látszólag nem hogy zárt ajtó, de konkrétan fal van. Tovább »

 • Morgan Housel - A pénz pszichológiája

  Morgan Housel - A pénz pszichológiája

  A pénzt legtöbbször úgy kezeljük, mintha egy tisztán racionális terület lenne, hideg, érzelemmentes, fekete-fehér, matematikai döntésekkel. De ez csak egy része – és sajnos ez a könnyebb része. A nehezebb része pedig a viselkedésünkhöz, szokásainkhoz és mintáinkhoz kapcsolódó, impulzív, irracionális oldal. Erre való a pénz “puhább”, művészibb megismerése – ha nem is a kemény tudomány helyett, de mellé mindenképp. Tovább »