Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Austin Kleon - Mutasd meg magad!

  Nem baj, ha az ön-marketing-től elkap minket a hányinger. Legtöbbször mást is. De valamilyen formában sajnos muszáj, mert alkotóként nem jellemző, hogy mi találnánk meg a közönségünket. Inkább ők találnak ránk – a cél ezt megkönnyíteni nekik. Ehhez adhat segítséget Austin Kleon módszere, ami egyszerűen a munkánk folyamatos megosztásán alapul. Tovább »

 • A halálra készülésről

  A halálra készülésről

  A blog kezdete óta meglepően gyakran kerülök szembe a halállal, legalábbis elméleti szinten. Legyen ez az egészséges életmódon keresztül (ahol elodázni próbáljuk), a történelmen és politikán keresztül (ahol tanulni próbálunk belőle), az absztraktabb filozófiákon keresztül (ahol az értelmén, vagy az utána következőkön töprengünk), az ökológián keresztül (ahol globálisabb kontextusban vizsgáljuk), vagy akár a produktivitáson keresztül (ahol a hagyatékunkat építjük). Tovább »

 • Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Amy Blackstone - Szándékosan gyermekmentes

  Habár a nőkön csattan jobban az ostor, a gyerekvállalás témaköre általános. A termékenységgel kapcsolatos döntés (és annak társadalmi és politikai következményei) mindenkit érintenek; az öregedés és a gondviselés szükségessége univerzális kérdések. Beszéljünk hát egy kicsit a gyerekvállalásról, és annak sokszor el nem ismert opcionalitásáról… Tovább »

 • Kuglófokról és cappuccinokról

  Kuglófokról és cappuccinokról

  …avagy miért fontos a hála, és hogyan találtam rá az új kedvenc idézetemre, amivel erre emlékeztethetem magam. Tovább »

 • Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Emily Nagoski - Úgy, ahogy vagy

  Vizsgáltuk már a párkapcsolatokat a szeretetnyelvek, az erőszakmentes kommunikáció, vagy épp a jó házasság alapelveinek szemszögéből. Ám ezek mind kissé plátói módon álltak a szexualitás témaköréhez. Na ma ezt a rést fogjuk betömni – már ha értitek, mire gondolok… Tovább »

 • Önmagunk "meghackeléséről"

  Önmagunk "meghackeléséről"

  Még az egyetemista éveim vége felé jött ki egy marha jó kis puzzle játék Hack’n’Slash címmel, ami – amellett, hogy egy kriminálisan alulértékelt videojáték-történelmi remekmű – egy váratlanul fennkölt önfejlesztési tanulságot rejteget… Tovább »

 • Mark Manson - A "leszarom" rafinált művészete

  Mark Manson - A "leszarom" rafinált művészete

  Mark Manson könyve régóta pihent már az olvasólistámon. Egy mocskos szájú, saját hibáin élcelődő, filozofikus gondolkodásmódot terjeszteni igyekvő fiatal srác osztja az észt – mondjuk úgy, hogy nem volt nehéz azonosulnom vele. A cím pedig már csak ráadás, mert az önmagamban való csalódásra és az elégedetlenségre való hajlamom miatt éreztem, hogy rám fér a leszarom forte tabletta… Tovább »

 • A megszállottság hátrányairól

  A megszállottság hátrányairól

  Egy korábbi séta alkalmával érdekes párhuzamba botlottam A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészetét író Robert Pirsig, az Út a vadonba című könyvből híres Chris McCandles, és a Zabhegyezőből ismert Holden Caulfield között… Tovább »

 • Rutger Bregman - Utópia realistáknak

  Rutger Bregman - Utópia realistáknak

  Nem titkolt vesszőparipám, hogy a jelen technológiai fejlettsége mellett groteszknek tartom a munka szükségességét, és mindig örömmel veszem, ha valaki hajlandó kiállni a garantált alapjövedelem jövőképéért. De attól, hogy én személy szerint hiszek benne, a szükséges szociális és/vagy közgazdasági háttérrel eddig nem rendelkeztem, hogy a Universal Basic Income (UBI) védelmére kelhessek. Ezt a hiányosságot pótoljuk most Rutger Bregman segítségével… Tovább »

 • Integritás riport 2022

  Integritás riport 2022

  Már a tavaly indított integritás riport rovat megalapozásánál lehetett tudni, hogy a benne megfogalmazott “személyes alkotmány” egy olyan ideál halmaz lesz, amit esélyem sincs elérni soha. Arra viszont továbbra is érdemes kitérni, hogy miben, miért és mennyire vallottam kudarcot az azóta eltelt egy évben… Hátha jövőre jobb lesz. Tovább »