Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • A haranggörbe

  A haranggörbe

  A “grafikonos hónap” zárásaként abban szeretnék segíteni, hogy mindenki egy kicsit jobban a helyén tudja kezelni magát, illetve a saját életével szemben támasztott elvárásait. Ebben lesz segítségünkre a Gauss-eloszlás, avagy a normális eloszlás sűrűségfüggvénye – csak hát ez így nem annyira áll az ember szájára. Viszont cserébe pont úgy néz ki, mint egy harang, szóval nevezzük haranggörbének és probléma letudva. Tovább »

 • A Dunning-Kruger hatás

  A Dunning-Kruger hatás

  Másnak is feltűnt már, hogy aki idióta, az valahogy ezt a tényt soha nem rejti véka alá? Nem bújik meg a sarokban, hogy ott szép csendben lehessen hülye, de nem is tesz ellene, hogy esetleg ne legyen hülye. Nem, ő hangosan hülye, és csak harsogja a minden alapot nélkülöző véleményét minden elérhető fülbe. Mindezt a Dunning-Kruger hatásnak köszönhetjük… Tovább »

 • A gödör

  A gödör

  Folytatjuk a júliusi gyors szösszeneteket a kedvenc grafikonjaimról (és amit belőlük tanulhatunk). Mai célpontunk az általam csak “gödörnek” csúfolt görbe, ami a “rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne” elvét hivatott szemléltetni. Tovább »

 • Az "S" görbe

  Az "S" görbe

  Úgy döntöttem, hogy júliusban egy kicsit szünetet tartok az eddigi nagy olvasási tempóban – de ettől a blog természetesen nem marad friss tartalom nélkül! Szabadjára engedem ugyanis a belső matekos, kocka énemet, és a következő hetekben a kedvenc grafikonjaimat (illetve a belőlük levonható tanulságokat) szeretném megosztani Veletek… Tovább »

 • Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  Integritás riport: Személyes alkotmány v1.0

  James Clear haladó taktikái között szerepelt a minden év közepe tájára ajánlott “integritás riport”, ami az év végén szokásos évértékeléssel szemben nem annyira a történtekre koncentrál, hanem inkább az értékrendünkre, és hogy mennyire sikerül úgy általánosságban aszerint élnünk. Csak hát a méréshez először kéne egy pontos értékrend, amihez mérhetünk… Tovább »

 • Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Rowling, Jobs, Vonnegut - Világi ceremóniák

  Az igencsak “ballagós” jellegű hónap méltó zárásaként ma három olyan beszéd rövid összefoglalójával készültem, amik elérhetőek ugyan magyarul, viszont a lényegüket valószínűleg nem lehet elégszer elismételni. A gond talán csak annyi, hogy a költői hasonlatoktól, a szívfacsaróan személyes sztoriktól és a helyenként humoros előadásmódtól megfosztva, az ilyen beszédek magja gyakran elég közhelyesen cseng… Tovább »

 • Bill Watterson - Néhány gondolat...

  Bill Watterson - Néhány gondolat...

  A héten tovább halászunk a legfennköltebb, ám magyarul valahogy mégsem elérhető avatási beszédek tengerében. Alanyunk a Kázmér és Huba (eredetileg “Calvin and Hobbes”) című képregényről méltán híres Bill Watterson, aki 1990-ben pont ugyanazon a Kenyon egyetemen szólalt fel, ahol 15 évvel később David Foster Wallace ikonikus köszöntése is elhangzott. Tovább »

 • Joseph Brodsky - Beszéd a stadionban

  Joseph Brodsky - Beszéd a stadionban

  A múlt hét okozta “avatóbeszédi láz” után talán nem meglepő, hogy ezen a vonalon folytatjuk. Mai alanyunk Joseph Brodsky orosz származású, Nobel-díjas költő és író, aki 1988-ban hat jótanáccsal köszöntötte a Michigani Egyetem végzőseit. Kicsit vallásosabb irányból közelíti ugyan a dolgokat, mint ahogy én tenném, de cserébe nagyon beletalál a tanulságokba – és teszi mindezt olyan hasonlatok és kifejezések kíséretében, hogy szinte már csak azokért is megérte a fordítást. Tovább »

 • David Foster Wallace - Ez a víz

  David Foster Wallace - Ez a víz

  Bevallom, ez most nagyot ütött rajtam. Marcus Aurelius óta semmi nem volt rám olyan mély és azonnali hatással, mint David Foster Wallace – Ez a víz (eredetileg “This Is Water”) című beszéde, amit a Kenyon College 2005-ös évfolyamának diplomaosztóján mondott. És mivel eddig érthetetlen okból nem létezett ilyen, ezért nekiestem, és a legjobb tudásom szerint készítettem egy reményeim szerint talán akár “műfordításnak” is csúfolható magyar változatot. Tovább »

 • Mark Rippetoe - Starting Strength

  Mark Rippetoe - Starting Strength

  Az Aktív május™ zárásaként ma a súlyzós edzés kerül egy kicsit górcső alá. Ha pedig súlyzós edzés, akkor szinte nem is választhatunk mást, mint Mark Rippetoe edző Starting Strength című könyvét, ami gyakorlatilag a műfaj bibliája. Emellett pedig a Fegyencedzés tisztán testsúllyal végzett calisthenics gyakorlatai mellé is jó kiegészítés az elfogulatlanabb “anaerob összkép” érdekében. Tovább »