Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Integritás riport 2023

  Integritás riport 2023

  Már az integritás riport rovat megalapozásánál lehetett tudni, hogy a benne megfogalmazott “személyes alkotmány” egy olyan ideál halmaz lesz, amit esélyem sincs elérni soha. Arra viszont továbbra is érdemes évente kitérni, hogy miben, miért és mennyire vallottam kudarcot… Hátha jövőre jobb lesz. Tovább »

 • Michael Schur - Hogyan legyünk tökéletesek?

  Michael Schur - Hogyan legyünk tökéletesek?

  Schur-t a legtöbben az Office vagy a Parks & Recreation kapcsán ismerhetik, de ő alkotta a kriminálisan alulértékelt The Good Place című sorozatot is. A szó szerinti mennyet és poklot megjáró sztori olyan vicces, hogy közben szinte észre sem veszi az ember a háttérben átszivárgó filozófia oktatást. Csak hát ehhez előbb a szerzőnek is ki kellett gyúrnia magát etikából. Ez adta a lehetőséget, hogy még friss ex-újonc fejjel minket is okíthasson egy könyv formájában. Tovább »

 • A kávé szimbolikájáról

  A kávé szimbolikájáról

  …avagy egy meglepő biokémiai érdekesség összefüggése napjaink toxikus produktivitásával. Tovább »

 • Shawn Achor - A boldogság mint versenyelőny

  Shawn Achor - A boldogság mint versenyelőny

  Ha keményen dolgozunk, akkor sikeresek leszünk, és miután sikeresek lettünk, boldogok is leszünk. Ez a jelenleg aktuális alapformula, amit a szülőktől, az iskolából, a munkahelyről, vagy csak úgy általánosságban a társadalomtól összeszedünk. Ám ez sajnos egy abszolút torz modell, ami egyáltalán nem fedi a valóságot. Mi lenne, ha egyszerűen megfordítanánk? Tovább »

 • Arnold Schwarzenegger - Az önerő mítoszáról

  Arnold Schwarzenegger - Az önerő mítoszáról

  Legutóbb szóba került Malcolm Gladwell “Kivételesei” kapcsán, hogy mennyire nem csak a saját erőfeszítésünk számít a siker elérésében. Erre az üzenetre szeretnék most tovább ráerősíteni Arnold Schwarzenegger igencsak témába vágó 2017-es Houston-i avatási beszédével – aminek, mint kiderült, eddig nem volt egy rendes magyar változata. Eddig. Tovább »

 • Malcolm Gladwell - Kivételesek

  Malcolm Gladwell - Kivételesek

  A kiugró sikereket leggyakrabban az egyén győzelmének, vagyis egy tisztán egyszemélyes, független erőfeszítésnek tekintjük. Figyelembe sem véve, hogy mekkora hatással lehetnek az eredményeinkre a körülményeink, a lehetőségeink, a társadalmunk kultúrája – vagy akár csak a korszak, amibe születtünk. Ezt a kollektív téveszménket igyekszünk most eloszlatni Malcolm Gladwell - Kivételesek című könyve segítségével. Tovább »

 • Az IKIGAI irányáról

  Az IKIGAI irányáról

  …avagy miért érdemes az életünk értelmével kapcsolatban nem csak a céllal, hanem az odavezető úttal is foglalkozni. Tovább »

 • Charles Wheelan - Tíz és fél dolog, ami még egyetlen avatási beszédben sem hangzott el

  Charles Wheelan - Tíz és fél dolog, ami még egyetlen avatási beszédben sem hangzott el

  A Dartmouth College osztálynapján hárman mondanak beszédet, köztük egy választott tanár. 2011-ben Charles Wheelan-re esett a választás – annak ellenére, hogy akkoriban hivatalosan épp nem is volt a tanári kar tagja. És ha ideiglenes, beugró közgazdaságtan és statisztika oktatóként olyan mély benyomást sikerült tennie a diákjaira, hogy kvázi szabályellenesen őt kérték fel erre a posztra, az azért elmond valamit. Tovább »

 • Az audiovizuális prezentáció előnyeiről

  Az audiovizuális prezentáció előnyeiről

  …avagy vééégre itt a Preprocessor YouTube csatorna! Tovább »

 • Oliver Burkeman - 4000 hét

  Oliver Burkeman - 4000 hét

  Ennek az állítólagos idő menedzsment könyvnek a valódi tartalmáról már a borítón elfonnyadó banán is árulkodik, de maga a szerző sem árul zsákba macskát: faltól falig kapjuk a képünkbe a szégyentelenül nyers és lehangoló halál fókuszt. És valahogy mégis sikerül megkönnyebbülve, fellélegezve, időnk biztosabb terelgetési képességével a zsebünkben távozni a kasszától. Na ez a nem semmi! Tovább »