Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Bea Johnson - Zero Waste Otthon

  Ez a hét még mindig minimalizmus, és már megint modern alkalmazhatóság, de most digitális helyett “analóg”, és gazdasági helyett házon belüli vonatkozásaiban. Erős hangsúllyal a szemét termelésre, és a környezetünk megóvására! Ha nincs sok cuccunk – és azt is okosan használjuk, amink van – akkor egy “mellékhatás” lesz tulajdonképpen, hogy nem termelünk (annyi) szemetet. Fordított szemszögből viszont lehet, hogy egyeseket pont a környezetvédelem és a szeméttermelés csökkentése vezet majd be az egyéb minimalista elvekbe is. Ezért választottam tehát ezt a könyvet az ehavi “minimalizmus kvartett” záró elemének. Tovább »

 • Vicki Robin - Your Money or Your Life

  Az elmúlt két hét minimalizmusa és tudatossága után rátérünk arra, hogy egy hasonló hozzáállás hogyan formálhatja át a személyes pénzügyeinket is. A “Pénzt vagy életet” nagy kedvencem a témában, aminek alapjaként az egyik társszerző saját pénzügyi függetlenedése, majd az ebből kinövő tanfolyamok és évtizedes tanulói visszajelzések szolgálnak. A módszer ígérete nem kevesebb tehát, mint az anyagi függetlenség (financial independence, vagy FI), ami siker esetén azt jelentené, hogy már jóval nyugdíj előtt “nyugdíjazhatnánk” magunkat. Tovább »

 • Cal Newport - Digitális minimalizmus

  Cal Newport - Digitális minimalizmus

  Maradunk továbbra is Thoreau minimalista vonalán, amihez viszont valami modern kiegészítést szerettem volna, hogy lássunk az elveket a 21. század gyakorlatában. Erre a célra pedig egy elég egyértelmű és sokszor ajánlott jelölt Cal Newport – Digital Minimalism (vagyis, nem meglepően, Digitális Minimalizmus) című könyve. Nem kellett a relevancia miatt túl sokat aggódnom, hiszen az egyik fejezet alcíme is pont erre utal: “Egy régi tanács, új nézőpontból”. Tovább »

 • Henry David Thoreau - Walden

  Henry David Thoreau - Walden

  Henry David Thoreau amerikai író és filozófus, aki eléggé rossz véleménnyel volt a kortársai között kibontakozóban lévő fogyasztói társadalomról; ehelyett a természetközeli, minimalista és független életet hirdette. És mielőtt azt hinnénk, hogy csak a szája járt: elvei szemléltetésére az 1800-as évek közepén egyszerűen fogta magát, és kiköltözött az erdőbe egy saját építésű kunyhóba. Könyvében az ide vezető gondolatmenetet, tapasztalatait, és következtetéseit osztja meg a nagyközönséggel. Tovább »

 • Bill Walsh - The Score Takes Care of Itself

  Bill Walsh - The Score Takes Care of Itself

  Bill Walsh amerikai foci edző és menedzser, aki a San Francisco-i 49-eseket az egyik legbénább csapatból ötszörös világbajnokokká faragta. A következőkben az ő személyes – időnként fájdalmasan megtanult – leckéit olvashatjuk majd arról, mit is jelent vezetőnek lenni, és hogy ezt mások hogyan alkalmazhatják a saját életükre. Nem kell ugyanis tömegek élén állnunk, hogy egy megfelelő vezetői filozófiával saját magunkat hatékonyabban vezethessük. Tovább »

 • David Allen - Intézz el mindent!

  David Allen - Intézz el mindent!

  A mai bejegyzésben a magasztos, absztrakt gondolatok világából visszakanyarodnék kicsit a konkrét, szokványos, színtelen-szagtalan világunkba. Mert hát mind szép és jó, hogy megfogalmazzuk az elveinket, az álmainkat, a hozzáállásunkat, és akár magát az életünk nagy célját, de ha közben elveszünk a hétköznapok teendőiben, akkor nem sok értelme volt. Felütöttem ezért David Allen – Intézz el mindent! (eredetileg “Getting Things Done”, vagy egyszerűen csak GTD) című könyvét, amit sokszor a “produktivitás bibliájaként” emlegetnek. És ha ez a módszer segíteni tudott számtalan, hatalmas terhet és felelősséget cipelő üzleti vezetőnek, akkor valószínűleg nekünk egyszerű halandóknak is átláthatóbbá – és stresszmentesebbé – teheti a mindennapjainkat. Tovább »

 • Yuval Noah Harari - Sapiens

  Yuval Noah Harari - Sapiens

  Nem titkolt kezdeti cél ugye a minél szélesebb és változatosabb “alap” megteremtése, ahonnan aztán a kismillió felmerülő szálat követve egyre jobban lefedhetünk mindent… is! Így gondoltam a filozófia és a pszichológia mellett a történelemre is kitérhetnénk kicsit alaposabban. Ezzel egyúttal a Flow-ban korábban felmerült tanácsnak is eleget teszünk és a 48 törvényes történelmi példák vonalát is tovább visszük. Na persze az sem árt, hogy konkrétan ezt a könyvet orrba-szájba ajánlják mindenhol. Ilyen hangulatban álltam tehát neki Yuval Noah Harari könyvének, és nagyon megérte… Tovább »

 • Steven Pressfield - A művészet háborúja

  Steven Pressfield - A művészet háborúja

  A mai bejegyzés tárgya egy rövid, de annál hatásosabb kis szösszenet a minden kreatív alkotó tevékenységet megtámadó Ellenállásról és annak legyőzéséről. Érdemes megjegyezni, hogy a cím egy szóvicc, hiszen pont a fordítottja Szun-ce híres “A háború művészete” elnevezésű stratégiai kötetének. Szun-ce-vel ellentétben azonban itt nem a háborút akarjuk művészi módon vívni, hanem magáért a művészetért vonulunk háborúba… Tovább »

 • Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  A könyv arról a kollektív gondolkodásmódról rántja le a leplet, amivel sikeresek lehetünk az életben. És ez sajnos sokszor megtévesztéssel, kihasználással, és kegyetlenséggel jár. Fontos viszont már az elején letisztáznunk, hogy a hatalom trükkjeinek ismerete önmagában még nem jár semmilyen morális vonzattal! Ha jóra használod az itt tanultakat, az jó; ha rosszra, az rossz. Ha a rossz elleni védekezésre, az megint jó. Ez csak információ… Tovább »

 • Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  Tovább »