Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Christie Aschwanden - Good to Go

  A helyes edzési és táplálkozási szokások után már csak a regenerálódás van hátra a “testünk karbantartása” rovatban. Erre a célra pedig Christie Aschwanden – Good to Go (vagyis kb. “Menetkész”) című könyve ideális – és aktuális – választás, amiben tudományos újságírói szemszögből, üdítő józansággal vizsgálhatjuk napjaink felépülés-mániáját. Tovább »

 • Chris Aceto - Minden, amit a zsírégetésről tudnod kell

  A testünk karbantartását a Fegyencedzés után a helyes táplálkozási szokásokkal folytatjuk. És be kell, hogy valljam, ez sokkal nagyobb fejfájást okozott, mint amire számítottam. Nem volt ugyanis könnyű olyan könyvet találni, ami rendesen tárgyalja az alapokat. Az egyik véglet érthető, de propagandát nyomna le a torkunkon; a másik véglet meg szó szerint egy szerves kémia tankönyv. Chris Aceto könyve azonban egy ritka középút. Tovább »

 • Paul Wade - Fegyencedzés

  A blog kezdete óta már sokat olvashattunk a saját fejünkön belüli rendrakásról, illetve itt-ott az emberi kapcsolatok és az anyagi minimalizmus is előkerültek. Ami viszont gyanúsan hiányzik, az a saját testünk karbantartása! Ezért erre a hétre a Fegyencedzést választottam, ami nagyon börtönös, keménykedős stílusban ugyan, de nagyon alapvető és értékes test-karbantartási információkat tartalmaz. Tovább »

 • Bea Johnson - Zero Waste Otthon

  Ez a hét még mindig minimalizmus, és már megint modern alkalmazhatóság, de most digitális helyett “analóg”, és gazdasági helyett házon belüli vonatkozásaiban. Erős hangsúllyal a szemét termelésre, és a környezetünk megóvására! Ha nincs sok cuccunk – és azt is okosan használjuk, amink van – akkor egy “mellékhatás” lesz tulajdonképpen, hogy nem termelünk (annyi) szemetet. Fordított szemszögből viszont lehet, hogy egyeseket pont a környezetvédelem és a szeméttermelés csökkentése vezet majd be az egyéb minimalista elvekbe is. Ezért választottam tehát ezt a könyvet az ehavi “minimalizmus kvartett” záró elemének. Tovább »

 • Vicki Robin - Your Money or Your Life

  Az elmúlt két hét minimalizmusa és tudatossága után rátérünk arra, hogy egy hasonló hozzáállás hogyan formálhatja át a személyes pénzügyeinket is. A “Pénzt vagy életet” nagy kedvencem a témában, aminek alapjaként az egyik társszerző saját pénzügyi függetlenedése, majd az ebből kinövő tanfolyamok és évtizedes tanulói visszajelzések szolgálnak. A módszer ígérete nem kevesebb tehát, mint az anyagi függetlenség (financial independence, vagy FI), ami siker esetén azt jelentené, hogy már jóval nyugdíj előtt “nyugdíjazhatnánk” magunkat. Tovább »

 • Cal Newport - Digitális minimalizmus

  Cal Newport - Digitális minimalizmus

  Maradunk továbbra is Thoreau minimalista vonalán, amihez viszont valami modern kiegészítést szerettem volna, hogy lássunk az elveket a 21. század gyakorlatában. Erre a célra pedig egy elég egyértelmű és sokszor ajánlott jelölt Cal Newport – Digital Minimalism (vagyis, nem meglepően, Digitális Minimalizmus) című könyve. Nem kellett a relevancia miatt túl sokat aggódnom, hiszen az egyik fejezet alcíme is pont erre utal: “Egy régi tanács, új nézőpontból”. Tovább »

 • Henry David Thoreau - Walden

  Henry David Thoreau - Walden

  Henry David Thoreau amerikai író és filozófus, aki eléggé rossz véleménnyel volt a kortársai között kibontakozóban lévő fogyasztói társadalomról; ehelyett a természetközeli, minimalista és független életet hirdette. És mielőtt azt hinnénk, hogy csak a szája járt: elvei szemléltetésére az 1800-as évek közepén egyszerűen fogta magát, és kiköltözött az erdőbe egy saját építésű kunyhóba. Könyvében az ide vezető gondolatmenetet, tapasztalatait, és következtetéseit osztja meg a nagyközönséggel. Tovább »

 • Bill Walsh - The Score Takes Care of Itself

  Bill Walsh - The Score Takes Care of Itself

  Bill Walsh amerikai foci edző és menedzser, aki a San Francisco-i 49-eseket az egyik legbénább csapatból ötszörös világbajnokokká faragta. A következőkben az ő személyes – időnként fájdalmasan megtanult – leckéit olvashatjuk majd arról, mit is jelent vezetőnek lenni, és hogy ezt mások hogyan alkalmazhatják a saját életükre. Nem kell ugyanis tömegek élén állnunk, hogy egy megfelelő vezetői filozófiával saját magunkat hatékonyabban vezethessük. Tovább »

 • David Allen - Intézz el mindent!

  David Allen - Intézz el mindent!

  A mai bejegyzésben a magasztos, absztrakt gondolatok világából visszakanyarodnék kicsit a konkrét, szokványos, színtelen-szagtalan világunkba. Mert hát mind szép és jó, hogy megfogalmazzuk az elveinket, az álmainkat, a hozzáállásunkat, és akár magát az életünk nagy célját, de ha közben elveszünk a hétköznapok teendőiben, akkor nem sok értelme volt. Felütöttem ezért David Allen – Intézz el mindent! (eredetileg “Getting Things Done”, vagy egyszerűen csak GTD) című könyvét, amit sokszor a “produktivitás bibliájaként” emlegetnek. És ha ez a módszer segíteni tudott számtalan, hatalmas terhet és felelősséget cipelő üzleti vezetőnek, akkor valószínűleg nekünk egyszerű halandóknak is átláthatóbbá – és stresszmentesebbé – teheti a mindennapjainkat. Tovább »

 • Yuval Noah Harari - Sapiens

  Yuval Noah Harari - Sapiens

  Nem titkolt kezdeti cél ugye a minél szélesebb és változatosabb “alap” megteremtése, ahonnan aztán a kismillió felmerülő szálat követve egyre jobban lefedhetünk mindent… is! Így gondoltam a filozófia és a pszichológia mellett a történelemre is kitérhetnénk kicsit alaposabban. Ezzel egyúttal a Flow-ban korábban felmerült tanácsnak is eleget teszünk és a 48 törvényes történelmi példák vonalát is tovább visszük. Na persze az sem árt, hogy konkrétan ezt a könyvet orrba-szájba ajánlják mindenhol. Ilyen hangulatban álltam tehát neki Yuval Noah Harari könyvének, és nagyon megérte… Tovább »