Hello!

A nevem Dénes, és könyvekről írok.

Ha valami érthetetlen okból még mindig maradt volna kérdésed arról, hogy mi is ez a blog, akkor hadd ajánljam a kreatívan és találóan elnevezett Mi ez? című posztot. Ha pedig már képben vagy, görgess lejjebb a bejegyzésekért!

 • Steven Pressfield - A művészet háborúja

  Steven Pressfield - A művészet háborúja

  A mai bejegyzés tárgya egy rövid, de annál hatásosabb kis szösszenet a minden kreatív alkotó tevékenységet megtámadó Ellenállásról és annak legyőzéséről. Érdemes megjegyezni, hogy a cím egy szóvicc, hiszen pont a fordítottja Szun-ce híres “A háború művészete” elnevezésű stratégiai kötetének. Szun-ce-vel ellentétben azonban itt nem a háborút akarjuk művészi módon vívni, hanem magáért a művészetért vonulunk háborúba… Tovább »

 • Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  A könyv arról a kollektív gondolkodásmódról rántja le a leplet, amivel sikeresek lehetünk az életben. És ez sajnos sokszor megtévesztéssel, kihasználással, és kegyetlenséggel jár. Fontos viszont már az elején letisztáznunk, hogy a hatalom trükkjeinek ismerete önmagában még nem jár semmilyen morális vonzattal! Ha jóra használod az itt tanultakat, az jó; ha rosszra, az rossz. Ha a rossz elleni védekezésre, az megint jó. Ez csak információ… Tovább »

 • Robert Greene - A hatalom 48 törvénye

  Tovább »

 • Viktor Frankl - ...mégis mondj igent az életre!

  Viktor Frankl - ...mégis mondj igent az életre!

  Sokszor láttam már ezt a címet a “legfontosabb” könyvek között, önfejlesztés válogatásokban; és most a Ryan Holiday-féle ajánlások között is. Hát akkor mondom ne hezitáljunk, inkább “mégis mondjunk igent az életre!” Ezután jutottam csak odáig, hogy egyáltalán megnézzem, miről is szól, és jött a meglepődés. Viktor Frankl egy bécsi származású pszichiáter, aki ‘42 és ‘45 között megjárta a koncentrációs táborokat. Na most nem tudom, ki mennyire van tisztában a témával, de én például kb. pont annyit tudtam róluk, hogy léteztek ilyenek. Mondhatjuk, hogy idáig szimplán “absztrakt rosszként” voltak iktatva a fejemben, de itt nagyjából kifújt. Hát… hogy is mondjam… most egy picit élesebb képet kaptam. Tovább »

 • Csíkszentmihályi Mihály - Flow

  Csíkszentmihályi Mihály - Flow

  A durván absztrakt filozofálás után úgy gondoltam, kész felüdülés lesz visszakanyarodni kicsit praktikusabb vizekre. De az egy-egy konkrét témát mélyen kiveséző, vagy a meséből tanulságot levonós jellegű könyvek helyett azért még mindig az átfogó, stabil alapot adó műfaj volt a cél. Így kötöttem ki végül Csíkszentmihályi Mihály - Flow című remekénél, ami az egyik legöregebb elem a “na ezt egyszer biztos el kell olvasni” listámon. Tovább »

 • Simon Blackburn - Think

  Simon Blackburn - Think

  A sztoikus filozófián felbuzdulva kérdeztem egy filozófia csoportban, mit ajánlanának egy jó összefoglalónak. Így kötöttem ki Simon Blackburn “Think” című könyvénél, ami az alcíme alapján egy “lenyűgöző bevezetés a filozófiába”. Hát… nem olyan volt, mint amire számítottam! Mármint ne értsetek félre, nagyon tanulságos, rengeteg fogalmat letisztáz, és jól megalapoz bármilyen további filozófiai kutakodást; szóval mindenképp érdemes végigmenni a jegyzeteimen. De aki itt egy tipikus önsegítő könyvre számít pár mondatban összegezhető tanulsággal, azt most vegye a nagy levegőt, mert ez kemény menet lesz. Tovább »

 • Marcus Aurelius - Elmélkedések

  Marcus Aurelius - Elmélkedések

  Kezdésnek számtalan netes ajánlás alapján Marcus Aurelius Elmélkedéseit választottam, és hadd mondjam meg, nem csalódtam. Sőt! Marcus Aurelius filozófus császár privát gondolataiba kapunk benne betekintést, ahogy a sztoikus elveket követve próbálja magát a “helyes úton tartani”. Sztoikus elvek, amik a mai világban pont ugyanolyan fontosak, mint 2000 éve - ha nem jobban. Tovább »

 • Mi ez?

  Mi ez?

  Ez itt, kedves Érdeklődő, a Preprocessor Blog. Ja hogy az mi? Kitűnő kérdés, hadd meséljek erről egy kicsit… Tovább »